Delegaatio odottaa pääsyä ministerien puheille.
Kelloniemellä ja Jurmulla on huoli pohjoisen työllisyydestä.
Insinööri-lehti

Kemijoki Oy:n delegaatio tapasi ministereitä

Kolme ammattiliittoa on huolissaan Kemijoki Oy:n ilmoittamista henkilöstön vähennyksistä
ja suunnitelmista muuttaa yritys vesivoimarakentajasta asiantuntijaorganisaatioksi.

Uuden Insinööriliiton, Ammattiliitto Pron ja Sähköliiton luottamusmiehiä ja johtoa kävi perjantaina eduskunnassa tapaamassa työministeri Lauri Ihalaista ja omistajaohjausministeri Heidi Hautalaa.

Valtion omistusohjauksen piirissä oleva vesivoimayhtiö Kemijoki Oy:n yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä. Vajaasta 200 työntekijästä jäisi noin 20–30 henkeä yrityksen palvelukseen ja 90–120 siirtyisi sopimuskumppanin palvelukseen. Vähennystarve on 40–60 henkilöä.

Kemijoki Oy teki viime vuonna omistajilleen 150 miljoonaa euroa voittoa. Nyt suunnitelluilla toimenpiteillä arvellaan saavutettavan 4–6 miljoonan euron säästöt.

Lapin luonto uhattuna

UIL:n puheenjohtaja Pertti Porokarin mielestä nyt ei pitäisi puhua pelkästään vesivoimasta vaan jo olemassa olevien laitosten ympäristöystävällisestä tulevaisuudesta.

– Vesivoimala ei ole pelkkiä turbiineja ja generaattoreita vaan ympäristön kannalta riskialttiita alueita, jotka ovat uhattuna, jos laitoksia ei jatkuvasti tarkkailla ja tehdä ennakoivaa huoltotyötä, hän painottaa.

Lapin herkkä jokiluonto vaatii, että kunnossapito hoidetaan ennakoivasti, jotta riskit saadaan minimoitua.

Kemijoki Oy on Porokarin mukaan pohjoismaiden tehokkain ennakoivan huollon ja laitosten ajaja. Ulkopuolisella toimijalla ei hänen mielestään voi olla samanlaista yhteyttä Lapin jokiluontoon.

Porokari ihmetteleekin kiirettä ja toimenpiteiden nopeaa aikataulua, vaikka tässä vaiheessa pitäisi etsiä parasta mahdollista toimintamallia.

Luottamusmiehet huolissaan

Ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Jukka Kelloniemi ja varaluottamusmies Pasi Jurmu haluavat asiat uudelleen tarkasteluun.

– Me olemme täällä sen vuoksi, että yhtiön henkilöstöllä on erittäin suuri huoli siitä, että ovatko kaikki omistajat ymmärtäneet ne merkittävät vaikutukset, joita näillä hallituksen suunnittelemilla toimenpiteillä on, he sanovat.

He haluavat tuoda osakkaiden tietoon myös henkilöstön näkemyksen ja haluavat aloittaa yhtiön suurimmasta omistajasta eli valtiosta.

– Kemijoki Oy:n henkilöstö vaatii, että kaikki meneillään olevat toimenpiteet keskeytetään ja yhtiön hallitus ottaa asiat uudelleen tarkasteltaviksi.

Kelloniemen ja Jurmun mukaan henkilöstö lupaa sitoutua sataprosenttisesti tukemaan yhtiön hallitusta, mikäli se päättää kehittää toimintaa tällä nykyisellä toimintamallilla tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Teksti ja kuvat: Ilona Mäenpää, Insinööriliitto