Paneelistit Heikki Manninen (vas.), Samu Salo, Juha Korpijärvi ja Jani Kakkonen.
Avajaistunnelmia aurinkoiselta Mikkelin torilta.
Tekniikka ja X -kilpailun voittajina palkittiin Katja Keronen ja Elmiira Papinniemi.
Avajaisissa paljastettiin, että vuoden 2018 IOPin järjestää TIRO.
Torilla pääsi kokeilemaan rodeohärällä ratsastamista ja sumopainia.
Insinööri-lehti tekniikka

IOP kokoontui päämajakaupungissa

Viime lauantaina noin 1400 henkilön joukko vietti Insinööriopiskelijapäiviä Mikkelissä. Mukana oli pääasiassa insinööriopiskelijoista, mutta paikalla oli muitakin opiskelijoita ja jo valmistuneita insinöörejä.

– IOP:llä on pitkät perinteet. Oli kunnia saada se päämajakaupunkiin tänä vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta, sanoi Insinööriopiskelijapäivien projektipäällikkö Katariina Kovanen.

Aurinkoisella Mikkelin torilla Suomi 100 vuotta -teema näkyi teema-asuissa. Ympäri kaupunkia järjestetyllä rastikierroksella, johon joukkueet suuntasivat avajaisten jälkeen. Tapahtuman kruunasi illalla Olavi Uusivirran konsertti kauppakeskus Stellan tähtitorilla.

Monipuoliset avajaiset

Mikkelin maakuntajohtaja Pentti Mäkinen toi avajaisiin kaupungin tervehdyksen. Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo nosti avajaispuheessaan esille insinööriopiskelijoiden luoman yhteisön tärkeyden.

Tapahtuman ohessa järjestettiin Tekniikka ja X -kilpailu, jonka aiheena oli tänä vuonna hyvinvointi. Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja Miihkali Härkönen julisti voittajan; palkinto meni tällä kertaa Karelian ammattikorkeakoulussa opiskelevien Katja Kerosen ja Elmiira Papinniemen kehittämälle Shut The Inssi -lautapelille.

Yleisöä ei jättänyt kylmäksi taukojumppaa lavalla vetämässä käynyt Otto Takala Opiskelijoiden Liikuntaliitosta eikä musiikkiesityksellään viihdyttänyt Roope Nykänen.

Tekniikka edistää hyvinvointia

Insinööriopiskelijapäivät polkaistiin käyntiin jo perjantaina, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla paneelikeskustelussa pohdittiin tekniikkaa hyvinvoinnin edistäjänä. Muun muassa työnteko nousi paljon esille.

– Ihminen on terve, kun hän kykenee tekemään työtä, vastasi XAMK:n sähkötekniikan opettaja Juha Korpijärvi kysymykseen, mitä hyvinvointi on.

– Tekniikka on helpottanut merkittävästi monia työvaiheita. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet on saatu sitä kautta vähenemään. Erityisesti robotiikka on tuonut ja tulee tuomaan merkittävästi hyvinvointia lisää kaikille toimialoille, kommentoi puheenjohtaja Salo.

Hän ei näe tekniikan kehittymistä uhkana työllisyysasteelle.

– Koneet ja laitteet eivät syrjäytä ihmistä työstä, vaan ennemminkin työn tekemisen muoto muuttuu.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että tekniikan tuomien mahdollisuuksien lisäksi se on tuonut mukanaan myös haasteita ja uhkia, etenkin sosiaaliseen kanssakäyntiin ja fyysiseen osallistumiseen.

– Kun menette kaverin kanssa syömään, olkaa läsnä. Älkää olko Facebookissa, kun kaveri on vieressä, kehotti Mikkelin Insinööriopiskelijat MIO:n puheenjohtaja Jani Kakkonen.

Koulutus herätti mielenkiintoa

Paneelin vetäjä Jere Helénin lisäksi myös yleisöllä oli paljon kysymyksiä. Muun muassa koulutus nousi keskusteluun useamman kerran.

– Monialainen osaaminen ja osallistaminen pitäisi ottaa enemmän esille koulutuksessa, nykymaailmassa ei enää pärjää yhden alan asiantuntijuudella, sanoi Mikkelin asuntomessujen projektipäällikkö Heikki Manninen, kun keskustelussa sivuttiin hyvinvoinnin huomioimista tekniikan koulutuksessa.

Korpijärvi lähetti kannustavia terveisiä nuorille.

– Tehkää ahkerasti koulutyönne, opiskelkaa, tehkää töitä ja innostukaa siitä, mitä teette, se tuo teille hyvinvointia tulevaisuudessa.

Panelistien mielestä matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen pitää olla kunnossa ja siitä on pidettävä kiinni. Sen painottamisen pitää lähteä jo peruskoulusta. Hyvä perustan hallitseminen mahdollistaa itsensä kehittämisen eteenpäin.

– Itse kaipasin eniten talousopetusta sekä neuvottelu- ja esiintymistaitoja. Näihin parhaimman koulutuksen sain opiskelijayhdistystoiminnasta, kertoi insinööriksi aikoinaan opiskellut Manninen.

 

Teksti: Emma Ruotsalainen
Kuvat: Heini Ristell ja Emma Ruotsalainen