Ilmoittautumisjonoa edustajakokouksessa.
Pertti Porokari avasi kokouksen.
Kokousedustajat kuuntelivat tarkkaavaisina puheita.
Insinööri-lehti

Edustajakokous pui työmarkkinatilannetta

Yritysten vuoro on nyt luoda uusia työpaikkoja, kun palkansaajat ja valtiovalta ovat tehneet kaikkensa kilpailukyvyn ja yritysten menestymisen eteen lähes kaikkensa, vaatii Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari.

– Palkansaajat tyytyivät syksyn neuvottelukierroksella pieniin palkankorotuksiin ja maan hallitus on toteuttanut keväästä lähtien miltei kaikki elinkeinoelämän toiveet, Porokari muistutti liiton edustajakokouksen avauspuheenvuorossa perjantaina. Kokous kerää yhteen 130 kokousedustajaa ja muuta aktiivia Helsinkiin viikonlopuksi.

Useiden yritysten toimet eivät kuitenkaan näytä hyvältä, sillä ne ovat valinneet lyhytnäköisen irtisanomisten ja toimintojen supistusten linjan, joka näivettää jatkuessaan koko suomalaisen yhteiskunnan, Porokari totesi.

Viimeksi tällä viikolla esimerkiksi Tieto ja Hollming Works ilmoittivat mittavista irtisanomisista.

Porokari viittasi puheessaan myös ajankohtaiseen eläkeyhtiöiden yhdistämiseen. Porokari ei pidä järkevänä kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Kataja esitystä yhden eläkerahaston mallista.

– Eläkeyhtiöt ovat toimineet itsenäisinä 50 vuotta. Usean eläkerahaston etuja on muun muassa riskin hajautuminen. En ymmärrä, miksi järjestelmää pitäisi muuttaa, Porokari sanoi.

Maankäyttö- ja rakentamislakiuudistus A2 on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. Jos lakiesitys on menossa sellaisenaan läpi, AA-suunnittelijapätevyyden menettää jopa 40 prosenttia alan suunnittelijoista. Näitä tehtäviä voisi jatkossa tehdä vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut eikä amk- tai opistotasoisenkoulutuksen hankkinut. Porokari lupasi, että liitto tekee parhaansa, jotta näin ei pääse tapahtumaan.