Teknologiateollisuus on YTN:n suurin sopimusala. Ylempien toimihenkilöiden teknologiateollisuuden työehtosopimus koskee yli 60 000 ylempää toimihenkilöä. Työehtosopimus on Suomen toiseksi suurin teollisuuden TES.
YTN:n sopimusaloilla toimii taustaryhmät, jotka koostuvat alan yrityksissä työskentelevistä jäsenistä. Taustaryhmien tehtäviin kuuluu muun muassa oman alansa työehtosopimustavoitteiden valmistelu.
Kokovartalokuva näkyviin
Teknologiateollisuuden taustaryhmässä on sopimusalan koon takia eniten jäseniä, kaksikymmentä. He ovat eri puolilla Suomea toimivien, pääosin isojen yritysten luottamushenkilöitä. Kun osa isoista yrityksistä vielä toimii eri puolilla maata useilla paikkakunnilla, alan tilanteen hahmottaminen on välillä haastava tehtävä.
YTN:n teknologiateollisuuden sopimusalavastaava Hannu Takala kertoo jo pitkään miettineensä, miten alan yritysten kirjo saataisiin taustaryhmässä paremmin näkyviin.
– Teknologiateollisuuden kokovaratalokuva näyttää kuitenkin hieman erilaiselta riippuen siitä, mistä sitä katsoo. Yritykset ovat niin erilaisessa tilanteessa ja voi olla, että kokonaiskuvan hahmottaminen ei tästä ainakaan helpotu, hän sanoo.
Takalan ratkaisu asiaan olivat alueelliset taustaryhmät.
– Esitin, että kokeilemme teknossa pieniä, noin 3–5 hengen alueellisia taustaryhmiä, joiden yksi tehtävä on tukea varsinaisen taustaryhmän työtä, hän sanoo.
Kevyellä rakenteella liikkeelle
Takalan mukaan alueellisten taustaryhmien toiminta on laitettu liikkeelle mahdollisimman kevyellä rakenteella.
– Alueita on yhteensä viisi, taustaryhmät ovat YTN-toimijavetoisia ja kokoukset pidetään pääsääntöisesti etänä. Ryhmien jäseniksi on haettu ja niihin on hakeutunut innokkaita, aktiivisia luottamushenkilöitä.
Takalan mukaan vastaanotto on ollut hyvä. Hän uskoo, että onnistuessaan alueelliset taustaryhmät tuovat neuvottelutoiminnan lähemmäksi jäsenkuntaa.
– Katsotaan mitä tästä tulee ja muutetaan systeemiä sen mukaan. Voi olla, että käytäntö leviää muillekin aloille, mutta uskon, että ainakin teknologiateollisuuteen tämä sopii. Sen verran hyvin kokeilu on otettu vastaan, hän sanoo.
Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki