Risto Linturi uskoo käsityön toiseen tulemiseen.
Insinööri-lehti tekniikka

Yleisälykkäät robotit palauttavat käsityön maailmaan

Hernepussin hakemiseen ei tarvita enää ihmisen kykyjä ja ymmärrystä.

Uusimmat robotit kykenevät jo tehtäviin, joita ei ole opetettu niille entuudestaan. Tulevaisuudentutkija Risto Linturi ennustaa, että tämä johtaa pieniin tuotantomääriin ja käsityöläismäisen uniikkeihin tuotteisiin.

– Liukuhihna korvautuu pikkuhiljaa liikkuvilla työkaluilla.

Massatuotanto väistyy räätälöinnin ja pientuotannon tieltä. Pienet robotit työstävät erilaisia materiaaleja paikallisesti pienissä pajoissa. Tuotantokustannuksista säästyvät esimerkiksi varastointi-, jakelu- ja markkinointikustannukset.

Suunnittelukustannuksiakaan ei ole, jos tuotannon malli on tekoälyn luoma.

– Isoisälläni oli leikkikalutehdas, joka on nykyään museona. Palaammekohan siihen, että joka kylässä on tällaisia pajoja, joissa työskentelevät joustavat työkoneet, Linturi pohtii.

Robottien kyvyt kehittyvät

Yhdysvaltalaisen Boston Dynamicsin Spot on Chat-GPT-tekoälyyn kytketty nelijalkainen robotti, joka pystyy tekemään teollisuusympäristössä yksilöllisiä ja joustavia tehtäviä. Robotti liikkuu ketterästi ja kykenee kantamaan lastia selässään.

Teslan Optimus-robotti puolestaan on kädellinen humanoidirobotti, josta on tehty jo tuotantoprototyyppi. Sen arvioitu hinta on alle 20 000 dollaria. Ihmismäiseen työsuoritukseen kykenevä robotti maksaisi työnantajalle arviolta 1–2 euroa tunnilta. Robotti pystyy Xain kehittämän tekoälyn avulla tekemään tehtäviä, joihin sitä ei ole koulutettu.

– Jos siltä pyytää, että hae keittiön laatikosta hernepussi, se menee keittiöön ja availee laatikoita. Se lukee internetistä, miltä hernepussi näyttää, ja tuo sen näköisen pussin.

Googlen Palm-robotti on tehty ihmisten kanssa toimimiseen. Sen erikoisuutena on kehittynyt kielimalli, joka pystyy ottamaan uudenlaisia käskyjä vastaan ja toteuttamaan ne. Palm toimii eräänlaisena ihmisen avustajana.

Yleisälykkäitä robotteja ei voi verrata täysin ihmiseen, sillä erilaisin anturein ne saavat yli-inhimillisiä kykyjä. Lidarin avulla robotit pystyvät mallintamaan tiloja tarkasti ja pystyvät mittaamaan erilaisten kappaleiden, kuten teollisten koneiden laakereiden, värähtelyä. Niiden konenäkö on niin tarkka, että ne havaitsevat tuotteissa pieniäkin virheitä.

Esiintyjän korvasi virtuaalihahmo

Linturi esiintyi teknologiamessuilla Helsingissä. Hän oli paikalla fyysisesti, mutta osan show’sta varasti hänen tekoälyn avulla tilaamansa puhe ja sen perusteella luotu video.

– Olen tehnyt esityksissäni selväksi, että tekoäly voi korvata minut, oikea Linturi kertoi jälkikäteen.

Hän kannustaa kaikkia pysymään mukana kehityksessä. Ne, jotka hyödyntävät parhaiten tekoälyn tuomia mahdollisuuksia, säilyttävät myös työpaikkansa.

Teksti ja kuva: Janne Luotola