Seppo Sorvari on ainoa Insinööriliiton ehdokas Oulun vaalipiiristä.
Insinööri-lehti politiikka

Vihreä siirtymä on valtava mahdollisuus

Oulun vaalipiirin eduskuntavaaliehdokas haluaa kehittää raideliikennettä ja uuden teknologian mahdollisuuksia.

Vihreiden ehdokkaan vaalilupauksiin kuuluu ympäristöasioiden, eläinten kohtelun parantamisen ja mielenterveysasioiden lisäksi myös teollisuuden mahdollisuuksien edistäminen Pohjois-Suomessa. Asialle ei tarvitse kohotella kulmia, sillä vihertyvä teollisuus on suuri mahdollisuus, ympäristölle, taloudelle ja energiaomavaraisuudelle.

SSAB:n Raahen terästehdas tupruttelee ilmaan peräti seitsemän prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä. Silti vihreiden raahelainen eduskuntavaaliehdokas ja kaupunginvaltuutettu Seppo Sorvari on innolla mukana kaupungin kehittämislautakunnassa laatimassa SSAB:n tehdasalueelle kaavaa uudelle tehtaalle. Nykyisen viereen lähivuosina rakentuva uusi tehdas tekee valmistuttuaan terästä käytännössä päästöttömästi vedyn ja sähkön voimalla.

Pohjanlahden rannalla ollaan vihreän siirtymän ytimessä. Suunnitteilla oleva vetyverkosto ja vihreä teollisuus saavat pontta tuulivoimasta.

Työssä hallintoasiantuntijana

Sorvari on ainoa Insinööriliiton ehdokas Oulun vaalipiirissä. Hänen vaaliteemojaan ovat paikallisella tasolla raideliikenteen kehittäminen ja uuden teknologian mahdollisuuksien edistäminen.

– Tietysti myös ikimetsien säästäminen ja eläinten kohtelun parantaminen ovat tärkeitä asioita ja perinteisiä vihreiden teemoja.

Mielenterveystyön edistäminen on ollut Sorvarin teemana kaikissa vaaleissa, joissa hän on ollut ehdolla. Niin myös neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa.

Kunnallispolitiikassa ensimmäisen kauden valtuutettu on saanut aikaan ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille, ollut mukana säilyttämässä kyläkouluja ja parantamassa liikenneturvallisuutta kansalaisten aloitteiden perusteella.

Hän työskentelee Raahen kaupungilla hallintoasiantuntijana teknisessä toimessa.

– Minulla on tutkinto tietojenkäsittelyalalta. Kun tiimissä lähimmät kollegat ovat Insinööriliitossa, minunkin on ollut luontevaa olla mukana.

Herätys tuli Auschwitzissa

Sorvari lähti mukaan politiikkaan viime vuosikymmenen puolivälissä. Hän toimi yhden kauden varavaltuutettuna, neljä vuotta (2017–2021) vihreiden puoluevaltuustossa ja Oulun vaalipiirin puheenjohtajana vuosina 2020–2021.

Ei ole yllätys, että Sorvari tunnistaa monien muiden tapaan tulevan hallituskauden haasteiksi talouden, ympäristöasiat ja turvallisuuden.

Hän kertoo olevansa mukana politiikassa yksinkertaisesti halusta vaikuttaa asioihin.

– Viimeinen herätys tuli kahdeksan vuotta sitten, kun olin tutustumassa Auschwitzin keskitysleiriin. Haluan vaikuttaa siihen, ettei tällaisia asioita tapahdu enää koskaan.

Sorvari harrastaa lyhyitä matkailuirtiottoja ulkomaille. Ennen politiikkaan lähtemistään hän toimi vapaaehtoisena löytöeläinkodissa. Nyt Sorvarin ja hänen puolisonsa kodissa asuu viisi löytöeläinkissaa. Ne antavat vaihtelevasti rauhaa ehdokkaan lauantaiaamun ruutinille.

– Keitän pannullisen kahvia ja luen tuntitolkulla uutisia viikon varrelta. Puolisokin tietää, että silloin minua ei saa häiritä.

Teksti ja kuva: Sami Korkala