Rautella on varaosakeskus Kirovissa Venäjällä.
Insinööri-lehti talous

Venäjältä vetäytyminen vavisuttaa Rauten insinöörien työpaikkoja

Ukrainan sota tarkoittaa kotimaiselle vientiyritykselle epävarmuutta siitä, löytyykö muualta maailmasta korvaavia markkinoita.

Venäläinen metsäyhtiö Red October rakennuttaa Ural-vuorten länsipuolelle, miljoonakaupunki Permin lähelle uutta vaneritehdasta. Tehtaan toimittaa kotimainen Raute, jolle Venäjän markkina on tärkeä. Yrityksen viime vuoden tilauksista 39 prosenttia kohdistui Venäjälle.

Länsimaat asettivat nopeasti talouspakotteita Venäjää vastaan, kun se hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivänä. Raute teki muiden yritysten vanavedessä päätöksen, ettei se tee uusia sopimuksia Venäjälle.

– Oli tämän sodan lopputulos mitä tahansa, Venäjän markkinaosuus tulee tippumaan jollei kokonaan pois niin ainakin hyvin vähäiseksi, arvioi toimitusjohtaja Tapani Kiiski.

Yrityksessä on käynnissä uusien markkinoiden etsintä. Muuten toimintaa joudutaan supistamaan eli irtisanomaan työntekijöitä.

– Työllistäminen on seurausta siitä, että yritys pärjää markkinoilla, eikä ensisijainen tarkoitus yritykselle, Kiiski muistuttaa.

Raute on vahvasti insinöörivetoinen yritys, ja Venäjän markkina on ollut kotimaisille insinööreille suhteellisen suuri työllistäjä.

– Rauten on luontevaa harjoittaa liiketoimintaa Venäjällä Suomesta käsin. Mutta jos lähdemme Pohjois-Amerikan tai Aasian markkinoille, työpaikkoja voidaan joutua perustamaan ennemmin ulkomaille kuin Suomeen.

– Ei tämä tilanne kotimaisen insinöörikunnan tilannetta ainakaan lyhyellä aikavälillä paranna, ellei saada nopeasti sellaista osaamista tai tilauksia, jotka auttavat pärjäämään muilla markkinoilla nykyistä paremmin.

Työntekijät palasivat kotimaahan

Rautella työskentelee maailmanlaajuisesti vajaat 800 työntekijää. Suomen noin 500 työntekijää työskentelee kotimaassa Lahdessa ja Kajaanissa. Venäjällä työskentelee noin 40 henkeä.

– Venäjällä työskentelevistä taitaa olla expatteja vain pari henkeä, ja he ovat jo palanneet kotimaahan, Kiiski kertoo.

Omaisuutta yrityksellä on vain vähän Venäjällä. Varaosavarastot toimivat maassa sopimusten loppuun asti, ja niitä täydennetään vielä Suomesta. Yrityksen leivissä työskentelee Venäjän kansalaisia asennuksissa ja käyttöönotoissa sekä huollossa ja kunnossapidossa. Nykyiset sopimukset umpeutuvat toinen toisensa jälkeen kuukausien ja osa noin vuoden päästä.

Toisilla kotimaisilla yrityksillä on paljonkin omaisuutta Venäjällä. Ei ole vielä selvää, mitä omaisuudelle tapahtuu. Venäjä on uhannut kansallistaa ulkomaisten yritysten omaisuutta ja viedä oikeuteen mahdollisia tahallisia konkursseja.

Useat ulkomaiset yritykset ovat lopettamassa toimintaansa Venäjällä. Osa on joutunut suoraan pakotteiden kohteeksi, osa on vetäytynyt markkinoilta vapaaehtoisesti osoittaakseen, etteivät ne hyväksy Venäjän sotatoimia.

Henkilöstö seuraa huolestuneena

Rautella työskentelee Suomessa noin 270 ylempää toimihenkilöä. Ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Kauko Juntunen sanoo, että työkavereiden keskuudessa paistaa huoli tulevasta.

– Mitään panikointia ei ole, mutta kyllä tämä tilanne aiheuttaa epävarmuutta. Kukaan ei hyväksy tätä sotaa.

Välittömiä vaikutuksia kotimaan toimistolla ei vielä nähdä.

– Tällä hetkellä työtilanne on hyvä ja osalla on vähän liikaakin tekemistä.

Juntunen tuntee sodan vaikutukset omissa nahoissaan, sillä hän on työskennellyt juuri Venäjän-projektien parissa. Hän on pääsuunnittelijana tehnyt linjasuunnittelua muun muassa Red Octoberin tehtaaseen.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Raute