Timo Eronen on tehostanut tuotantoa.
Airamin tuotanto ja varasto sijaitsevat Keravalla.
Esittelytilassa pääsee tutustumaan valaisinmalleihin.
Insinööri-lehti talous

Valaistus antaa työntekijälle potkua

Airam kehittää valaistusta entistä tehokkaammaksi, ja valaistusratkaisuilla saadaan tehoa irti myös ihmisistä.

Valoilla on eroa. Tutkimukset osoittavat, että valon määrä ja värilämpötila vaikuttavat ihmisen vireyteen. Valaistusjärjestelmät kodeissa ja työpaikoilla kehittyvät niin, että sitä voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

– Trendinä on ihmiskeskeinen valaistus. Valaistuksella voidaan parantaa ihmisten vireystilaa ja lisätä suorituskykyä, tiivistää Airamin tuotantojohtaja Timo Eronen.

Sata vuotta täyttävä valaisinvalmistaja Airam kehittää nopeasti tuotevalikoimaansa. Valmistajalla ei ole omaa älyohjausta valaistukseen, vaan se tekee valaisimet yhteensopiviksi markkinoilla jo olevien järjestelmien, kuten Casambin ja Helvar Active Headin, kanssa.

Tänä vuonna valmistaja julkaisi ensimmäiset älylamput kuluttajamarkkinoille. Teollisuuden puolelle Airam on tuonut langattoman valaistuksen ohjauksen. Sen perimmäisenä tavoitteena on helpottaa valaistuksen käyttöönottoa, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää siten valaistuksen elinkaarikustannuksia.

Valmistus kannattaa kotimaassa

Airam tuo osan lampuista ja komponenteista Aasiasta, mutta Keravan tehtaalla tapahtuu osa loppukokoonpanosta ja tuotteiden räätälöinti. Etenkin räätälöinti on tekijä, jonka ansiosta valmistava työ pitää pintansa kotimaassa. Kohdekohtainen suunnittelu ja toteutus on nopeampi tehdä kotimaassa kuin suurella valmistajalla Aasiassa.

– Olemme tehneet 3d-tulostettuja ratkaisuja, koska näin valaistus voidaan suunnitella huomattavan spesifisti. Tulostamme esimerkiksi kytkentäkoteloita ja kiinnikeratkaisuja ahtaisiin asennustiloihin.

Maailmalla puhuttu komponenttipula ja logistiikan hankaluudet ovat vaikuttaneet Airamiin.

– Olemme taklanneet ongelmaa kasvattamalla ostoja ja varmuusvarastoja ja etsimällä vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja. Tämä vaikuttaa myös tuotesuunnitteluun niin, että tehdään ratkaisuja, joihin tarvittavia komponentteja on saatavilla.

Kuluttajille puolestaan Airam tarjoaa helppoutta pakkauksesta ja käyttöohjeista alkaen. Älylamppuja hallitaan wlan-verkon kautta sovelluksella. Koska markkinat ovat jo kilpaillut, yhtiö kilpailee myös liiketilojen esillepanolla ja hinnalla.

Satavuotias laajentaa Pohjoismaihin

Airam perustettiin vuonna 1921 Helsingissä. Perheyrityksellä on nykyään tuotantotilat ja logistiikkakeskus Keravalla sekä myyntiyhtiö Ruotsissa.

Yhtiön päämarkkina on Suomi. Viennin osuus on kasvanut viime vuosina mutta on vielä 15 prosenttia. Kasvua tulee Pohjoismaista Ruotsin-tytäryhtiön kautta. Koko yhtiön liikevaihto on kasvanut reilusta 20 miljoonasta eurosta yli 50 miljoonaan euroon vuosikymmenen aikana. Työntekijöiden määrä on kasvanut muutamassa vuodessa 60:stä reiluun 80:een.

Eronen on ehtinyt vastata yrityksen tilaus-toimitusprosessista reilut kaksi vuotta. Muutaman vuoden aikana logistiikan kokonaiskeräilytehokkuus on kaksinkertaistunut leanin ja varastohallintajärjestelmän avulla.

– Tehokas tilaus-toimitusprosessi on huomattavan tärkeää meille. Pstymme toimimaan suunnittelussa ja tuotannossa nopeasti, mikä ei ole kaukotoimittajilta mahdollista.

Eronen on suorittanut tuotantotalouden insinöörin amk-tutkinnon Savoniasta vuonna 2009. kansainvälisen palveluliiketoiminnan johtamisen yamk-tutkinnon Metropoliassa vuonna 2018. Nyt hän opiskelee liiketoimintajohtamisen täydennyskoulutusohjelmaa Aalto-yliopistossa.

– Koulutusvalintani ovat kyllä kantaneet, mutta elämä on jatkuvaa oppimista.

Tähän aikaan vuodesta Eronen kiinnittää huomiota myös oman kotinsa valaistukseen.

– Kotona on älyvalaistuksella tehty tunnelmallinen valo. Sen lisäksi koristevalot niin ulkona kuin sisällä ovat miellyttävää valoa.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola