Jari Viljasen taustalla näkyvä Tyrannosaurus rouskuttelee pian Kaukoidän jätteitä.
Rauma Worksin CNC-koneistaja Topias Anttilalle Tyrannosaurukset ovat jo tuttuja.
Murskain kootaan konsernin yrityksissä, joissa hitsaaja Mikko Hedmanilla riittää töitä.
Jätteidenkäsittelylinjaston osa on valmis lähtemään pitkälle merimatkalle.
Insinööri-lehti

Tyrannosaurukset valloittavat maailmaa

Suomen taloudessa on myös mukavia valopilkkuja. Yksi näistä on Raumalla, jossa BMH Tecnology Oy suunnittelee laitteistoja kierrätyspolttoaineen valmistusta ja käsittelyä varten. Yt-neuvotteluista on siirrytty uuden väen palkkaamiseen.

Tyrannosaurus syö sekajätettä. Mutta se pystyisi rouskimaan pieniksi palasiksi vaikkapa henkilöauton. Vain moottori on hieman liian kova pala purtavaksi; sen edessä hampaat pysähtyvät automaattisesti.

Raumalaisvalmisteiset Tyrannosaurukset ovat lähteneet valloittamaan Kaukoitää. BMH Technology toimittaa Etelä-Koreaan yhden ja Kiinaan kaksi jätteidenkäsittelylinjastoa, joihin kuuluu olennaisena osana myös liitukauden hirmuliskon mukaan nimetty jätemurskain. Vastaava järjestelmätoimitus on sovittu myös Puolaan.

– Tyrannosaurus murskaa sekajätteen pieniksi palasiksi. Tämän jälkeen siitä poimitaan erottimilla omiin säiliöihinsä metallit, muovit sekä paperit ja muut poltettavat jakeet. Murskain on maailman suurin ja tehokkain lajissaan, sähköinsinööri Jari Viljanen kertoo.

Hän toimii myös BMH Technologyn ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä.

BMH Technology on perheyhtiö Hollming Oy:n omistama ympäristö- ja energiateknologiayritys. Se kehittää, suunnittelee ja toimittaa avaimet käteen -periaatteella kierrätyspolttoaineen valmistuslaitoksia, kiinteiden biopolttoaineiden ja kierrätyspolttoaineiden käsittelyjärjestelmiä ja palveluita.

Yhtiön palveluksessa on hieman yli sata asiantuntijaa.

Aasiassa riittää jätteitä purtavaksi

BMH Technologyn vieressä sijaitsevalla Rauma Worksin konepajalla yhden Etelä-Koreaan menevän Tyrannosauruksen kokoonpanotyöt ovat jo pitkällä. Murskain ja muut järjestelmien avainlaitteet valmistetaan omaan konserniin kuuluvissa yrityksissä.

Kurkistamme hirmuliskon kitaan, jossa roottoriin on kiinnitetty monta riviä teräviä hampaita. Tyrannosauruksella näyttää olevan paha ohipurenta – se lienee yksi sen paloitteluvoiman salaisuuksista.

– Koneen sisällä on tekniikkaa, high techiä, jota en voi tarkemmin paljastaa, Viljanen huomauttaa.

Turvallisuussyistä emme pääse myöskään käymään BMH Technologyn toimitiloissa.

Tyrannosauruksia on jo töissä esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa. Hirmuliskojen loikka Aasiaan on BMH:lle Tecnologylle kuitenkin merkittävä uusi markkina-avaus.

– Kaukoidässä ja kehittyvissä maissa on valtavan kokoisia kaupunkeja ja jätehuollossa on paljon parannettavaa. Voidaan hyvin olettaa, että kiinnostusta järjestelmiä kohtaan on jatkossakin.

Myyntimiehet onnistuivat

Luottamushenkilö Viljanen kuvailee, että tunnelmat työpaikalla ovat – luonnollisesti – hyvät. Kontrasti muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen on suuri. Vuonna 2012 yrityksessä käytiin vielä yt-neuvotteluja; nyt Raumalle on palkattu lisää väkeä.

– Tekniset ratkaisut olivat olemassa jo aikaisemmin ja referenssejäkin on jo kertynyt. Tuote on kunnossa. Mutta nyt myyntimiehet onnistuivat.

Viljanen huomauttaa, että kun nimet ovat paperissa, niin ainakaan projektitoimituksista ei BMH Tecnologyn menestys ole kiinni. Sama koskee suomalaisyrityksiä ylipäätään.

– Suomalaisten vahvuus on se, että kun jotain sovitaan, niin se pitää. Ollaan jämptejä ja aikataulut eivät pauku. Tämä ei ole välttämättä vallitseva käytäntö ihan joka maassa.

Jäyhään satakuntalaiseen tapaan Viljanen ei lähde kuitenkaan paukuttelemaan henskeleitä.

– Ei tässä voi sanoa, että tilauskirjat olisivat nyt täynnä vuosiksi. Suunnittelutyössä syklit ovat lyhyitä. Uusia tilauksia tarvitaan, olemme vasta alussa. Mutta ihan hyvältä näyttää tällä hetkellä.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Juha Sinisalo