Kari Suomalainen ajaa usein Riihimäeltä Helsinkiin töihin.
Insinööri-lehti politiikka

Työstä pitää tehdä kannattavaa

Kari Suomalainen on paiskinut hommia 16-vuotiaasta lähtien. Hän ei katso hyvällä verotusta ja tukiviidakkoa, jotka eivät kannusta palkan ansaitsemiseen.

Suomalainen on perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntavaaleissa Hämeen vaalipiirissä. Hän ottaa äänestäjiä vastaan puoluetoimistolla Riihimäen keskustassa ja on valmiina kertomaan omista vaaliteemoistaan. Tärkeimpänä on taata suomen kielen säilyminen.

– Kiva, että ukrainalaisia tulee tänne Riihimäellekin töihin, mutta kyllä palvelut pitää saada suomeksi esimerkiksi terveydenhoidossa.

Kriminaalipolitiikan kiristäminen on toinen tavoite. Väkivaltarikoksista tai raiskauksista ei välttämättä joudu istumaan edes osaa rangaistuksen kestosta. Ehdollinen tuomio ei tunnu rangaistukselta.

Lisäksi ehdokas haluaa laittaa maan talouden kuntoon. Jos velanottoa ei voi pysäyttää kokonaan, sen ottamistahtia pitää ainakin hidastaa. Tärkein keino on palkasta käteen jäävien tulojen kasvattaminen työn verotusta keventämällä.

– Porukka pitää saada töihin tukien piiristä. Esimerkiksi asumistukeen tarvitaan muutoksia. Sitä saa Helsingissä ihan älyttömän määrän, ja se vain kasvaa koko ajan.

Monipuolista työkokemusta

Suomalainen on ollut töissä monenlaisissa paikoissa. Hän aloitti työn teon 16-vuotiaana. Sähköinsinööriksi hän valmistui vuonna 1994 lama-aikaan eikä saanut koulutustaan vastaavia töitä vaan vaihtoi alaa. Nykyään hän toimii parkettiasentajana. Suurin osa keikoista on Helsingissä.

– Aiemmin bensan hinta harmitti, mutta nykyinen pari euroa litralta on jo aika maltillinen hinta. Kyllä sekin tietysti tuntuu, kun ajaa töihin joka päivä.

Entinen helsinkiläinen muutti Riihimäelle 20 vuotta sitten ja asuu rivitalossa avovaimonsa kanssa. Äänestäjien huolet ovat käyneet hänellekin tutuksi.

– Hain talvella ensimmäistä kertaa elämässäni tukea Kelasta. Se oli sähkötuki, jota hain, kun sähkölasku nousi nelin-viisinkertaiseksi.

Kotikaupungin asiat kuntoon

Politiikkaan Suomalainen lähti mukaan vuonna 2017, kun hän asettui ehdolle Riihimäen kuntavaaleissa. Valtuustoon hän ylsi seuraavissa vaaleissa neljä vuotta myöhemmin ja on istunut tähän saakka pari vuotta kaupunginvaltuustossa.

Tärkeimpänä perussuomalaisten aloitteena hän pitää keskuskeittiön palauttamista Palmialta Hämeenlinnasta takaisin omaan kuntaan.  Perussuomalaiset ovat Riihimäellä hallituspuolue, mutta se on kritisoinut hallituksen esityksiä kouluverkon supistamisesta.

Valtakunnallisissa asioissa Suomalainen on perussuomalaisten linjoilla esimerkiksi luonnonsuojelusta ja vihreästä siirtymästä.

– En näe sitä Suomelle isona kilpailuvalttina, että hankimme tänne kamalasti kiinalaisia aurinkopaneeleita.

EU-jäsenyydestä Suomalainen haluaisi järjestää kansanäänestyksen. Hänestä Suomesta on tulossa unionin hiilinielu, jolla ei ole päätäntävaltaa omista asioistaan.

Teksti ja kuva: Janne Luotola