Daniel Malin käyttää työmaalla muun muassa kottikärryjä.
Malin pitää videolla esiintymistä hyvänä työnhaussa.
Kaivopuistossa sijaitsevassa talossa tehdään putkiremonttia.
Insinööri-lehti

Työntekijä teki Youtubeen videon työnantajastaan

Liikkuva kuva ja ääni tuovat ihmisestä esiin puolia, jotka eivät näy kirjoitetussa työhakemuksessa.

Rakennusinsinööriksi Metropoliassa opiskeleva Daniel Malin poseeraa kameralle keskellä rakennustöiden täyttämää huonetta työvaatteet päällä. Hän kertoo videolla hommistaan työmaalla rakennusapumiehenä ja roudarina.

Videon on ladannut Youtubeen henkilöstöyritys Värväämö, jonka kautta Malin on saanut kesätöitä KB-Rakennuksen linjasaneerauskohteesta Helsingin Kaivopuistosta. Videon on kuvannut kuitenkin työntekijä itse omasta halustaan ja 200 euron palkkiosta.

Minuutin mittaiseen videoon ei mahdu paljon asioita, joten Malin kertoo työstään lisää kasvotusten. Työmaalla osa hommista on mukavia, osa taas läkähdyttäviä.

– Kantohommat ovat tällaisilla keleillä raskaita. Jo aamulla oli 24 astetta lämmintä, Malin sanoo heinäkuun porottavassa helteessä.

Parhaimpia tehtäviä sen sijaan ovat purku- ja asennushommat.

– Purkuhommissa on makeeta lyödä lekalla tavaraa hajalle. Asennushommissa taas näkee, kun tulee pikku hiljaa valmista.

Sama paikka kiinnosti

Malin pestautui Värväämölle jo toista kesää. Työnantaja ohitti työhaastattelun ja teki suoraan sopimuksen tutun miehen kanssa.

– Oli helppoa tulla tuttuun firmaan, josta oli jo saanut hyvää palautetta.

Työsopimuksena on nollatuntisopimus. Siitä huolimatta Malinille on luvattu töitä koko kesäksi, ja hän saa pysyä joka päivä samalla työmaalla. Viime vuonna hän oli kahdella, ja monet rakennusalalla toimivat kaverit ovat joutuneet vaihtamaan työmaata useasti.

– Kun on vain yhdellä työmaalla, ei tarvitse roudata varusteita joka paikkaan. Syntyy rutiini, tietää kaverit ja mestat, ja näkee, kun työmaa kehittyy ja tulee vielä valmiiksi jonakin päivänä, Malin kehuu.

Nollasopimus joustaa Malinin mielestä myös työntekijän suuntaan. Hän saa pitää palkatonta vapaata, jolloin hän vain jättää tunnit kirjaamatta. Keväällä hän piti töistä vapaapäivän päästäkseen kokeeseen.

Vakituinen työsuhde suoraan työn teettäjän palveluksessa on Malinin mielestä parempi kuin vuokratyö. Vuokratyö on kuitenkin yleistynyt rakennusalalla.

– Onhan se vakaampaa olla suoraan työllistäjällä töissä, mutta kesätöissä se on se ja sama. Ensi kesänä teen jo toivottavasti työnjohtohommia, tuleva rakennusinsinööri suunnittelee.

Video yleistyy

Värväämön idea tilata työntekijöiltä esittelyvideoita oli Malinin mielestä hieno. Kynnys videon tekemiseen oli pieni, koska työnantaja ohjeisti, ettei videota tarvitse editoida tai sliipata siistiksi.

– Vlogikulttuuri kasvaa, ja kun se sukupolvi tulee työelämään, voi olla hyötyä siitä, että oppii esiintymään kameran edessä, Malin pohtii.

Malin uskoo, että hän voi tulevaisuudessa tehdä videoita itsestään esimerkiksi työnhakua varten.

– Kamera ja puhe tuovat persoonaa eri tavalla esiin kuin teksti. Esimerkiksi puhetyylistä saa lisäkäsitystä, millainen tyyppi on kyseessä, Malin uskoo.

Vuokratyöntekijöiden kuvaamia videoita on tullut työnantajan käyttöön toistakymmentä, ja niitä on jaettu muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Video on hyvä tapa näyttää vähän syvemmin, mistä työssä on kysymys, Värväämön viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Sami Konttinen selittää.

– Jos siellä raksakoneet pörisevät taustalla, niin pörisevät. Näissä haetaan autenttista tunnelmaa, Konttinen sanoo.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto