ABB:n uuden tuotantolinjan rakentaminen on käynnissä Vaasan-kytkintehtaalla.
Käyttöönotto tapahtuu kesän aikana.
Konenäkö tarkkailee valmistettujen kytkinten laatua ja havaitsee mahdolliset poikkeukset.
Insinööri-lehti tekniikka

Tuotanto palaa Suomeen

ABB rakentaa Vaasan-kytkintehtaalle automaatiolinjaa, joka siirtää napojen valmistuksen maailmalta takaisin Suomeen.

Uuteen kytkinten napoja valmistavaan automaatiolinjaan tulee kahdeksan ABB:n robottia. Linjan toimittaa CO-Automation, ja se otetaan käyttöön kesän 2019 aikana. Uusi automaatiolinja tehostaa toimintaa entisestään, parantaa kilpailukykyä, joustavuutta ja reagointikykyä.

Linjan myötä komponenttien varastot pienenevät, kuljetusten määrä vähenee ja tuotannon volyymi kasvaa. Automatisointi on työnantajan mukaan parantanut toimitusvarmuutta, vähentänyt sairauspoissaoloja ja kohentanut työtyytyväisyyttä.

Uusia työpaikkoja automaatiolinja ei synnytä, koska linjan ohjaajat tulevat yhtiön sisältä.

– Työntekijät tulevat samasta liiketoimintayksiköstä, eli jotkin tehtävät muuttuvat toisenlaisiksi. Se on tavallista myös ylempien toimihenkilöiden tehtävissä, kertoo Smart Power -liiketoimintayksikön tutkimus- ja kehitysprojektipäällikkö Raimo Sillanpää.

Automaatio muuttaa työtä

ABB pitää Vaasan kytkintehdasta esimerkkinä siitä, miten automaatio luo uudenlaista osaamista ja tehtävää Suomeen. Tehtaalla on automatisoinnin myötä jo useita vuosia panostettu henkilöstön kouluttamiseen.

– En ole huomannut työpaikalla suurta kitkaa, en työntekijöiden enkä ylempien toimihenkilöiden kentässäkään, liiketoimintayksikön ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä toimiva Sillanpää kertoo.

Automaation myötä työ monipuolistuu, muuttuu vaativammaksi ja mahdollistaa paljon uuden oppimista. Henkilöstöllä pitää olla korkeatasoinen osaaminen, kun tuotantoa siirretään takaisin Suomeen useilta eri alihankkijoilta.

– Töiden sisältö on muuttunut jonkin verran, mutta koulutuksen ja perehdytyksen kautta on löytynyt tekemistä niille, joilta robotit ovat poistaneet joitakin tehtäviä.

Kone havaitsee virheet

Napa on kytkimessä kriittinen komponentti, ja sen laadunvarmistus on tärkeää. Uusi automaatiolinja hyödyntää konenäköä, joka havaitsee mahdolliset poikkeamat.

Napa on osa, jonka kautta sähkö kulkee kytkimessä. Napoja on käytössä kaikkialla niin kuluttajalaitteissa kuin sähkönjakelussa.

Suomen ABB:n kytkintehdas Vaasassa on yksi ABB:n automatisoiduimpia tehtaita. Tehtaalla valmistetaan noin kolme miljoonaa kytkintä vuosittain, ja erilaisia tuotevariantteja on noin 20 000.

Ensimmäinen robotti otettiin tehtaalla käyttöön jo vuonna 1990, ja tällä hetkellä tehtaalla työskentelee 24 robottia yhdessä ihmisten kanssa. Pitkäjänteinen automaation kehitys on parantanut tehtaan tuottavuutta kymmenen prosenttia jo kymmenen vuoden ajan.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: ABB