Cargotecin konttikurottaja poimii kontin satamassa.
Insinööri-lehti talous

Tulosjulkistukset heijastelivat epävarmuutta

Pörssiyhtiöiden tuoreissa puolen vuoden tilinpäätöksissä on paikoin ennätyksellisiä tuloksia, mutta yhtiöt näkevät riskejä ilmassa.

Useat yritykset julkaisivat tänään puolivuotis- ja neljännesvuosituloksensa. Nokian vuoden toinen neljännes tuotti pettymyksen liikevaihdossa, joka jäi edellisvuoden tasolle. Liikevoittomarginaali laski edellisvuodesta 1,2 prosenttiyksikköä 11:een.

Tuloksen laskua selittää se, että Pohjois-Amerikan operaattorit vähensivät investointejaan. Vuosineljänneksen kohokohta oli Applen kanssa solmittu pitkäkestoinen patenttilisenssisopimus älypuhelimista.

Yhtiö piti kiinni kuitenkin pitkän aikavälin tavoitteistaan vuoteen 2026, jolloin yhtiö tavoittelee markkinoita nopeampaa kasvua ja vähintään 14 prosentin liikevoittoa.

Ennätyksiä rikottiin

Cargotecin puolivuosi oli ennätyksellinen. Liikevaihto kasvoi 25 prosenttia, ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali ylsi 13,2 prosenttiin. Tilauskanta on historiallisen keskiarvon yläpuolella ja pysyy myös vuoden toisen puoliskon.

Yhtiö suunnittelee ydinliiketoimintojen – Kalmarin eli satama- ja Hiabin eli tiepuolen toimintojen – eriyttämistä itsenäisiksi yhtiöiksi. Suunnittelu on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana.

Metson ensimmäinen puolivuotinen toi liikevaihtoon 18 prosentin kasvun. Liikevoitto ylsi 14,7 prosenttiin liikevaihdosta, ja oikaistu ebita-marginaali ylsi ennätykseen. Saatujen tilauksien arvo laski kuitenkin hieman.

Yhtiö lisäsi tuotevalikoimaansa käytöstä poistettujen akkujen mustan massan kierrätysprosessin, mikä lisää yhtiön osuutta akkumineraalien käsittelyssä. Kivenmurskauksessa yhtiö odottaa liiketoiminnan hidastumista.

Inflaatio aiheuttaa laskua

Uponorin vuosipuolikas uuvahti liikevaihdossa edellisestä peräti 20 prosenttia. Liikevoitto pieneni myös, mutta osuus liikevaihdosta kasvoi 11,2 prosenttiin.

Rakennusmarkkinoilla on yleisesti heikot näkymät, ja uusia taloja aloitetaan vähän. Yhtiö odottaa, että asuntolainojen korkealle nousseet korot ja inflaatio hiljentävät markkinoita vielä vuoden toisella puoliskolla.

Huhtamäen vuosipuoliskon liikevaihto laski neljä prosenttia ja oikaistu liikevoitto 7,5 prosenttia. Liikevoitto oli kuitenkin vielä 8,8 prosenttia liikevaihdosta.

Tulosta rasitti inflaatio, joka on vaikuttanut laajalti kulutukseen. Asiakkaat ovat purkaneet varastojaan, mikä on vähentänyt myyntiä. Tuottavuutta parannetaan sulkemalla tai yhdistelemällä laitoksia. Samalla yhtiö kasvattaa kuitenkin tuotantokapasiteettiaan esimerkiksi ruokailuvälineiden valmistukseen Pohjois-Amerikassa ja kuitukansien valmistukseen Euroopassa.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Cargotec