Insinööriliitto osallistui tapahtumaan.
Liiton rastilla piti tunnistaa komponentteja ja niiden tehtäviä.
Tapahtuma järjestettiin Haaga-Heliassa.
Yksisarviset kuuluvat it-alaan.
Kilpailun voittajia onnitellaan.
Insinööri-lehti

Tulevaisuuden super-Adat

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun aulassa käy kova kuhina lauantaiaamupäivällä, kun yli sata nuorta naista odottaa Super-Ada-tapahtuman alkua. Jo viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa kisataan kesätyöpaikoista.

Tapahtuman tarkoituksen on innostaa tyttöjä ja nuoria naisia opiskelemaan tietotekniikan alaa ja sitä kautta suuntautumaan alan töihin.

Kova kisa kesätyöpaikoista

Leikkimielisellä rastiradalla kisataan joukkueissa, ja kaikki rastitehtävät liittyvät jollain tapaa tietotekniikkaan. Esimerkiksi IBM:n rastilla joukkueiden tehtävänä oli tunnistaa kahdesta viestikeskustelusta, mitkä vastaukset olivat chatbotin lähettämiä ja mitkä asiakaspalvelun henkilökunnan. Tunnistamisen jälkeen joukkueen tuli myös perustella vastauksensa. Rastilla saatiin kuulla hienoja perusteluja ja oivalluksia.

Insinööriliiton rastilla joukkueen tehtävänä oli tunnistaa tietokoneen osia. Tehtävää oli vaikeutettu hieman viime vuodesta. Tietokoneen osien nimet ovat lapuilla näkyvillä, mutta osien tehtävä oli piilotettu lappujen kääntöpuolelle. Osa joukkueista tunnista osat suoraan nimistä, mutta suurin osa joukkueista kaipasi hieman helpotusta ja kurkkasi myös lappujen taakse.

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Helmi Hämeri, Pauliina Sapman ja Elisa Kortesoja kertoivat rastin lomassa omista opinnoistaan Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Päivän aikana tulikin vastaan monia alasta kiinnostuneita, ja Isona Insinööriksi –infopaketti lähti monelle mukaan.

Paneelista inspiraatiota

Tapahtumassa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jossa neljä it-alan naisosaajaa kertoi omasta työurastaan ja it-alan mahdollisuuksista. Keskusteluun osallistuivat Heli Laitila IBM Nordicilta, Ewa Tawaststjerna Oraclelta, Marianne Väisänen Fujitsulta ja tietojenkäsittelyn opiskelija Laura-Maaria Penttilä.

Kaikki panelistit ovat vahvasti sitä mieltä, että it ja koko teknologia-ala jatkaa kasvuaan pitkään tulevaisuudessa. Business Development Executivena toimiva Laitila toteaakin tietotekniikan olevan tulevaisuuden ammattikunta, koska kaikkialla toimialoilla ja yrityksissä työskentelevät tarvitsevat tietotekniikkaan osana omaa työtänsä.

HCM Strategy Director Tawaststjerna nostaakin esille Jyväskylän yliopiston tammikuussa julkaistun tutkimuksen, jonka mukaan Suomeen tarvittaisiin tällä hetkellä 8 000 ohjelmoijaa lisää. Tulevaisuuden tarvetta tutkimuksessa ei uskallettu edes arvioida.

Vaikka kaikki panelistit pitävät omasta työstään valtavasti, kaikkien mielestä ihmiset ja heidän kanssaan työskentely on kaikista parasta. Toisena he nostavat esille uuden luomisen ja koko ajan muuttuvassa maailmassa työskentelyn. Paneelin vetäjä Suvi Erjanti kysyykin yleisöltä, onko osallistujilla halua muuttaa maailmaa, ja miltei koko auditorion väki nostaa kädet ylös.

Teksti ja kuvat: Heini Ristell, Insinööriliitto