Insinööri-lehti

Teknon luottamusmiesseminaarista tuli eväitä neuvotteluihin

Viikonvaihteessa talven teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöiden koulutusseminaariin kokoontuneet noin sata luottamusmiestä saivat tuhdin tietopaketin ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta.

YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari ja pääneuvottelija Ismo Kokko painottivat, että edessä on hankalat neuvottelut. Työnantaja on lyönyt pöytään omat madonlukunsa ja ilmapiiri työmarkkinoilla on kireä. Kun vielä maan hallituksella on omia kovia toiveitaan työmarkkinaosapuolten suuntaan, aikaa ei ole hukattavaksi.

– Edessä olevat kuukaudet ja viikot kannattaa käyttää hyväksi. Nyt on aika listata ne asiat, joita lähdemme neuvotteluissa tavoittelemaan. Ja kun tavoitteista on yhdessä sovittu, kaikkien on seistävä niiden takana, Porokari sanoi.

Hyviä vinkkejä paikallisiin neuvotteluihin

Kahden tiukan seminaaripäivän päätteeksi luottamusmiehet pohtivat pienryhmissä keinoja paikallisen toiminnan tehostamiseen. Vilkkaan keskustelun ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittamisen jälkeen fläppitaululle ilmestyi tukku hyviä toimenpide-ehdotuksia. Parannettavaa löytyi niin omasta asenteesta, neuvotteluilmapiiristä kuin tiedonkulustakin.

Hämeenlinnassa Patrialla luottamusmiehenä toimiva Timo Grön piti koulutusseminaaria kokonaisuutena hyvin järjestettynä, mutta korosti etenkin lauantain työryhmätyöskentelyn antia käytännön luottamusmiestyössä onnistumiselle.

– Keskustelu ja työskentely oli todella tehokasta ja antoisaa. Sen tuloksista saamme paitsi käytännön työhön myös luottamushenkilökoulutukseen hyviä vinkkejä, varsinkin paikallisia neuvotteluja ajatellen, hän sanoo.

Grönin mukaan luottamushenkilöiden koulutusseminaari osoitti taas kerran, kuinka tärkeää olisi saada uudet, vastavalitut nuoret luottamusmiehet kunnon koulutukseen. Omaa osaamattomuutta ja heikkoa tietämystä työmarkkinalainsäädännöstä kätketään pitkien ja provokatoristen puheenvuorojen alle.

Grön painottaa, että luottamusmiehen on alusta lähtien ymmärrettävä, ketä hän edustaa. Tietoa, osaamista ja asennetta tarvitaan etenkin paikallisesti käytävissä neuvotteluissa.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto