Insinööri-lehti

Te-toimistojen osaamista moititaan

Työnhakijalle oli tarjottu työpaikkaa, joka ei vastannut lainkaan hakijan kokemusta ja osaamista. Moni akavalainen liitto on saanut jäseniltään kitkerää palautetta te-toimistojen osaamisesta.

Te-toimistot eivät liittojen mukaan osaa tarpeeksi hyvin arvioida hakijan osaamista ja kokemusta. Työtarjonnan pelätään menevän villiksi, kun ammattisuoja lyhennettiin vuoden alusta kolmeen kuukauteen.

Yli- ja alilyöntejä on liittojen mukaan nytkin liiaksi asti. Insinööriliiton kyselytutkimuksen mukaan yhdelle insinöörille oli tarjottu postinkantajan ja puhelinmyyjän työtä. Toiselle oltiin osoittamassa työtä, johon hakijan osaaminen ei riittänyt.

Samankaltaisia tuloksia on myös Suomen Ekonomien sekä Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten kyselyissä. Johtajatason kokemuksella työtä hakeneelle oli tarjottu puhelinmyyntiä tai ovelta-ovelle-pölynimurikauppiaan tehtävää.

Työ- ja elinkeinoministeriössä vedotaan suureen työmäärään. Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm muistuttaa, että työnhakijoita on vuosittain noin 800 000–900 000 ja välitettäviä työpaikkoja noin 500 000.

– Te-toimistojen työntekijät katsovat, vastaako hakijan osaaminen ja kokemus avointa työpaikkaa. Ei tämä saa mielivaltaiseksi mennä. Aina on tapauskohtaista harkintaa, Palm sanoo.

– Toisinaan sattuu huteja. Insinöörille olisi parempi tarjota postinjakajan sijaan vaikka teknikon työtä.

Ilmoittajaan luotetaan, ellei muuta ilmene

Palm ei suostu ottamaan kantaa yksittäisiin työpaikan välityksiin.

– Jokainen tapaus on yksilöllinen. On kuitenkin parempi saada työtön edes jonkinlaiseen työpaikkaan, sillä työstä on helpompi siirtyä parempaan työpaikkaan kuin työttömyydestä.

Tarjottu työpaikka voi Palmin mukaan olla palkkioperusteinenkin, jolloin työntekijälle ei kerry eläkettä. Joskus työ onkin aivan muuta kuin mitä työtarjouksessa on ilmoitettu.

– Suurin osa, noin 80 prosenttia, työpaikoista tulee suoraan järjestelmään sinne rekisteröityneiltä työnantajilta. Meidän pitää lähtökohtaisesti luottaa ilmoittajaan. Emme tarkista niitä, ellei meillä ole syytä epäillä ilmoituksen paikkansapitävyyttä, Palm kertoo.

Harmaan talouden yritykset karsitaan

Työntekijöitä voi hakea myös yritys, joka on laiminlyönyt lakisääteiset maksut. Palmin mukaan AVI-keskukset ilmoittavat näistä, jolloin te-toimisto poistaa kyseisten yritysten työpaikkailmoitukset eikä näiden yritysten kanssa tehdä yhteistyötä ennen kuin asiat ovat kunnossa.

Harmaan talouden työpaikat karsiutuvat myös poliisilta ja lehdistä saatujen tietojen perusteella.

– Meillä on noin 100 000 työnantajaa. Mukaan mahtuu kaikenlaista, ihan aukottomaksi systeemiä ei saada, Palm sanoo.

Työpaikkailmoituksen jättäneellä yrityksellä voi olla ongelmia palkanmaksussa, jopa keskeneräisiä palkkariitoja. Palm vakuuttaa, että jos yrityksellä on palkanmaksuongelmia, tämän työpaikkailmoitus poistetaan.

Teksti: Birgitta Suorsa /UP