Insinööriliiton asiamies Minna Anttonen kertoi osallistujille it-alasta.
Joukkue tunnistaa tietokoneen osia Suvi Napolan valvonnassa.
Vaikuttajapaneeli keräsi hyvin yleisöä.
Tietokoneen osat tulivat tutuiksi päivän aikana.
Tapahtumassa keskusteltiin alasta opiskelijan ja työntekijän näkökulmasta.
Insinööri-lehti

Super-Ada imuroi naisia tietotekniikan alalle

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun käytävät ja luokat täyttyivät poikkeuksellisesti helmikuisena lauantaina, kun Super-Adan valtasi koulun. Vuodesta 2012 lähtien järjestetyllä tapahtumalla pyritään innostamaan 16–22-vuotiaita nuoria naisia tietotekniikan alalle. Tapahtuman takana on it-naisten verkosto Nice Tuesday, jonka tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja vahvistaa naisten asemaa it-alalla.

– Super-Ada on tasa-arvovaltuutetun toimiston hyväksymä. Kyse on niin sanotusta myönteisestä syrjinnästä, Nice Tuesdayn Suvi Erjanti kertoo.

Tapahtuma on nimetty maailman ensimmäisen ohjelmoijan Ada Lovelacen mukaan. Tulevaisuuden Super-Adojen lisäksi tapahtumassa oli mukana kouluja, yrityksiä ja iso joukko vapaaehtoisia.

Päivän aikana nuorten naisten muodostamat tiimit ratkoivat tehtäviä rastiradalla ja kilpailivat palkinnoista. Tänäkin vuonna pääpalkintoina kisattiin kesätyöpaikoista, joiden lisäksi jaossa oli himottuja tuotepalkintoja kuten iPad minejä.

Tietokoneen osat tutuiksi

Insinööriliitto järjesti tapahtumassa tehtävärastin, jossa joukkueiden piti tunnistaa tietokoneen osia. Vaikka rauta oli vanhaa, osat olivat monelle kisailijalle ennestään tuttuja. Seuraavaa vuotta varten pitääkin miettiä haastavampi tehtävä – vaikkapa koneen kasausta.

Rastien lomassa keskusteltiin opiskelusta ja työnteosta it-alalla. Ammattikorkeakoulu Metropoliassa tieto- ja viestintätekniikkaa opiskelevat Helmi Hämeri ja Suvi Napola kertoivat osallistujille omasta opiskelustaan ja pääaineistaan eli mediatekniikasta sekä hyvinvointi- ja terveysteknologiasta. Varsinkin media-ala herätti kiinnostusta nuorten naisten keskuudessa.

Työskentely aallon harjalla

Päivän paneelikeskusteluun osallistuivat Rovion toimitusjohtaja Kati Levoranta, Reaktorin Lead Designer Krista Jäntti, Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen ja Zalandon Teachnology Team Assistant & Community Manager Vivi Brooke.

Keskustelun aluksi mietittiin, mitä tietoteknisiä sovelluksia panelistit olivat päivän aikana käyttäneet. Aamulla isossa roolissa oli sosiaalinen media; Facebook ja sähköposti päivitettiin heti ensitöiksi. Ainoan poikkeuksen teki Levoranta, joka aloitti päivänsä koiran kanssa ulkoilemalla.

Tietotekniikan alan hyvät puolet ja vetovoimaisuus nousivat paneelissa selkeästi esille. Keskustelijoiden mukaan innovatiivisuus ja hyvä drive tekevät alalla työskentelystä mielenkiintoista ja kehittyminen on mahdollista jatkuvasti.

Paneelikeskustelu on katsottavissa verkossa: Super-Ada 2017 vaikuttajapaneeli

Teksti ja kuvat: Heini Ristell, Insinööriliitto