F-35-hävittäjää huolletaan Yhdysvalloissa vuonna 2016.
Insinööri-lehti talous

Suomi kykenee huoltamaan muiden maiden F-35-hävittäjiä

Hävittäjähankintaan kuuluu teollista yhteistyötä, joka tuo Suomeen laitehuoltoa yli sadalle koneelle.

Suomi hankkii Lockheed Martinilta Yhdysvalloista 64 kappaletta F-35-hävittäjää, mutta kotimaahan rakennetaan huoltokapasiteetti yli sadalle koneelle. Kotimaassa voidaan huoltaa myös hävittäjien moottoreita.

Kotimaassa valmistetaan muun muassa hävittäjien eturunkoja. Valmistuskapasiteetti riittää noin 400 koneeseen.

– Se riittää sekä Suomelle että muille käyttäjille, sanoi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko hallituksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Huolto toimii poikkeusoloissa

Huoltoky on suunniteltu niin, että maa voi toimia itsenäisesti poikkeustilanteissa, joissa tietoliikenne maahan on poikki.

Kaikkea ei kuitenkaan voida huoltaa Suomessa. Osa komponenteista on sellaisia, että niitä ei kannata taloudellisesti huoltaa kotimaassa. Näitä komponentteja varten hankitaan riittävä varaosavarasto.

Suomi pääsee osaksi kansainvälistä F-35-hävittäjien varaosapoolia ja tukipalvelua. Kansainvälistä poolia räätälöitiin tarjouspyyntövaiheessa Suomen tarpeisiin.

Suomalaiset yritykset osallistuvat

Huoltovarmuus oli yksi tekijä, jossa F-35 oli vahvoilla Suomen järjestämässä HX-hankkeen tarjouskilpailussa. Sitä pedattiin teollisella yhteistyöllä.

– Ei ollut tarkoitus löytää absoluuttisesti parasta hävittäjää vaan parhaiten Suomen puolustustarpeet täyttävä ratkaisu, Renko summasi.

Teollinen yhteistyö painottuu Oulusta etelään ja länteen. Suurimmat yhteistyökumppanit ovat Patria ja Insta, jotka toimivat muun muassa Tampereella.

Ensimmäiset hävittäjät toimitetaan Suomelle vuonna 2025, jolloin Puolustusvoimien lentäjiä koulutetaan Yhdysvalloissa. Ensimmäiset koneet ja koulutus saadaan Suomeen vuotta myöhemmin.

Suomi hankkii Yhdysvalloista F-35A Lightning II -hävittäjän viimeisimmän block 4 -tuotantoversion. Siihen kuuluu aiemmista malleista poiketen muun muassa kuuden Amraam-ohjuksen sidekick-laukaisulaite asekuilussa.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Airman 1st Class Andrea Posey