Reactive Technologiesin kuormanohjausyksikkö säätelee sähkölaitteen kulutusta.
Insinööri-lehti

Sähkön kulutuksen ajoittaminen säästää rahaa

Oulussa kehitetty teknologia tasapainottaa sähköverkon toimintaa Britanniassa ja Ranskassa.

Reactive Technologies -yhtiö tarjoaa sähköverkkoyhtiöille ja suurille sähkönkäyttäjille kysyntäjoustoa. Palvelussa sähkön käyttäjä saa sähköverkkoyhtiöltä rahaa siitä, että vähentää kulutustaan hetkellisesti silloin, kun kantaverkkoyhtiö haluaa.

Kulutuspiikkien aikaan energiaa ei välttämättä riitä kaikille, ja sähköverkon taajuus tippuu. Jos kulutusta vähennetään hallitusti, vältytään sähkökatkoilta.

– Kun uusiutuva energia yleistyy, sähköntuotanto vaihtelee sään mukaan. Säätökuormista tulee entistä tärkeämpiä, jotta kulutus pystytään mukauttamaan tuotantoon, sanoo operaatiopäällikkö, insinööri Jari Kangas.

Saari houkuttaa

Reactive toimii tällä hetkellä maissa, joissa kysyntäjousto on erityisen houkuttelevaa ja sille on kehittyneet markkinat.

Tänään yhtiö julkisti uuden Grid Metrix -tuotteen kanta- ja jakeluoperaattoreille sähköverkon mittaukseen ja analytiikkaan Britanniassa. Saarelle ei juuri saada lisäenergiaa naapurimaista, joten kulutuksen ja tuotannon tasapainottaminen on tärkeää. Kellonaika vaikuttaa sähkön hintaan.

– Hinnanvaihtelut ovat suurempia kuin Pohjoismaissa, Kangas vertaa.

Mantereella kehittyneet kysyntäjouston markkinat ovat Ranskassa, jossa tasapaino on koetuksella etenkin talvisin. Kauppaketju Carrefour joustaa ohjaamalla kylmälaitteiden ja ilmastoinnin sähkönkulutusta super- ja hypermarketeissa sekä kylmävarastoissa.

Pilvi säätää

Virrankulutusta säädetään pilvipalvelussa suojatun vpn-yhteyden kautta. Osassa kohteista pilvipalvelun toiminta edellyttää Reactiven kehittämän kuormanohjausyksikön tai taajuusmittarin asentamista virransyötön ja laitteiden väliin.

Kysyntäjoustossa vaaditaan nopeita vasteaikoja, kun taajuus tipahtaa alle raja-arvon. Oman mittausteknologian ja pilvipalvelun avulla reaktioaika saadaan parhaimmillaan alle sekuntiin, mitä vaaditaan esimerkiksi Britannian reservipalveluissa.

– Meidän vahvuutemme ovat skaalautuva pilvipalvelu, oma mittausteknologia ja koordinointialgoritmit, joilla pystymme aggregoimaan isoja joustoja useista pienistä kuormista, sanoo toimitusjohtaja Kari Autio.

Reactive Technologies on perustettu vuonna 2010. Se on kasvanut 40 hengen yritykseksi, jonka pääkonttori on Lontoossa. Tuotekehityksen 24 henkeä työskentelevät Oulussa. Lisää tekijöitä palkataan vuoden aikana reilut kymmenen. Eniten tarvitaan softakehittäjiä.

Yhtiö on saanut lainaa Tekesiltä ja sijoituksia yksityisiltä rahoittajilta.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuva: Reactive Technologies