Karelics esitteli robottia teknologiamessuilla.
Insinööri-lehti tekniikka

Robotit rientävät rakennustyömaalle

Automatisoidut laitteet soveltuvat tarkkuutta vaativiin ja ihmiselle vaarallisiin tehtäviin.

Joensuulainen Karelics kehittää ohjelmistoa, joka ohjaa robotteja rakennustöissä. Robotit auttavat pääosin kahdessa tehtävässä: tarkastuksessa ja kuljetuksessa. Ihmiseen verrattuna robotit toimivat tehtävässään väsymättä ja tarkasti. Lisäksi ne pystyvät menemään hankaliin paikkoihin.

– Robotit voivat tutkia esimerkiksi kaivoskuilun kuntoa tai ahtaan betoniputken vuotoja. Tarkastuksessa robotti voi käyttää vaikka tutkaa, lidaria, syvyys- ja 360 asteen kameraa sekä muita antureita, kertoo liiketoiminnan kehittäjä Vladimir Zenin.

– Lähtökohtamme on, ettemme korvaa ihmisiä työmailla vaan autamme heitä tekemään vaarallisia hommia tai rutiinitehtäviä.

Nelijalkainen robotti tottelee

Käytössä on toistaiseksi seitsemän erilaista robottimallia eri valmistajilta. Neljä niistä on kehitetty logistiikkaan, eli ne kuljettavat tavaroita, kuten jätesäiliöitä tai rakennusmateriaaleja, tai raskaita osia. Muita robotteja käytetään kuvadokumentointiin ja uusien tai vanhojen rakenteiden tarkastamiseen.

Yksi tunnetuimmista laitteista on yhdysvaltalaisen Boston Dynamicsin nelijalkainen Spot-robottikoira. Se on ollut aiemmin julkisuudessa siksi, että valmistaja on suunnitellut sen muun muassa viranomais- ja sotilaskäyttöön.

– Ensinäkemällä olin todella vaikuttunut robotista, mutta kun olen tehnyt päivittäin sen kanssa töitä, olen tottunut siihen. En ajattele sitä inhimillisenä tai älykkäänä vaan koneena, joka tekee sen, mitä haluan, ja tekee sen hyvin.

Kaikkia robotteja ohjataan etänä, mutta niissä on varmuuden varalta kytkin, jolla ne saadaan pysäytettyä. Normaalisti robotin ohjelmisto pitää huolta työturvallisuudesta ihmisten kanssa ja ehkäisee vahinkoja. Karelics huolehtii myös tietoturvasta, jotta robottien ohjaus pysyy oikeilla käyttäjillä.

Yhtiöllä on kaksi tuotetta: ohjelmisto itsenäiseen liikkumiseen ja tehtävien suorittamiseen sekä järjestelmä robottien hallintaan ja niiden keräämän datan synkronointiin. Tarvittavat osat räätälöidään jokaiselle asiakkaalle.

– Ohjelmistomme on kuin legoja: kokoamme yhteen tarvittavat palaset ja laskemme hinnan.

Lama vaikeuttaa esittelyä

Vuonna 2019 perustetulla Karelicsilla työskentelee 22 työntekijää, joista suurin osa pääkonttorilla Joensuussa sekä osa Alankomaissa ja Saksassa. Ensi vuonna palkataan todennäköisesti lisää. Päämarkkina-alueena on Keski-Eurooppa. Toimialoina ovat rakennusyhtiöiden lisäksi kaivosteollisuus ja valmistava teollisuus.

Lama ja rakennusyhtiöiden konkurssit Suomessa vaikeuttavat yhtiön kasvua. Lisäksi rakennusala tunnetaan konservatiivisena alana, jolla uudistukset otetaan hitaasti vastaan.

– Joudumme kamppailemaan, että pääsisimme rakennusyhtiöihin esittelemään, mihin uusi teknologia pystyy. Mutta teemme parhaamme, että pääsisimme osoittamaan, kuinka tämä säästää kustannuksia ja auttaa rakennustehtävissä.

Seuraava hanke on koittamassa parin viikon päästä Helsingissä.

Teksti ja kuva: Janne Luotola