Teknologiapalveluiden toimittajaa Relacomia haettiin eilen aamulla konkurssiin. Oikeus asetti yrityksen konkurssiin eilen iltapäivällä.
Yrityksen ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies ja toimitusjohtaja kieltäytyivät eilen kommentoimasta yrityksen tilannetta lehdelle. Asiaa käsitellään yrityksessä sisäisesti tänään.
Konkurssipesän hoitaja Pekka Jaatinen lakitoimisto Castrén & Snellmanista käy tänään yrityksessä selvittämässä tilannetta.
– Yrityksessä on paljon arvokasta tietotaitoa ja osaamista. Teemme kaikkemme, että saamme heidät uusiin työpaikkoihin niin suurelta osin kuin se on mahdollista, Jaatinen sanoi matkalla Vantaalle.
Yritys työllistää yli 450 työntekijää 30 paikkakunnalla. Pääkonttori sijaitsee Vantaalla. Ylemmistä toimihenkilöistä suuri osa on insinöörejä.
Toinen yritys voi ostaa konkurssipesän ja jatkaa yrityksen toimintaa. Yritys voidaan myös pilkkoa pienemmiksi liiketoiminnoiksi ja ostaa siitä osa toiseen yritykseen.
– Jo eilisiltana on tullut yhteydenottoja. Eli kiinnostusta on, Jaatinen kertoo.
Tämän varmistamiseksi ainakin osalle nykyisistä työntekijöistä tarjotaan määräaikaisia työsopimuksia, jotta heidän osaamisestaan voidaan pitää kiinni.
Menestyvä ala kilpailtiin henkihieveriin
Ict-alalla menee yleisesti hyvin. Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ict-alan vastuullinen asiamies Kosti Hyyppä pitää Relacomin konkurssia kuitenkin odotettuna. Yritys on tuottanut usean vuoden ajan tappiota.
Ict-ala on jakautunut vahvasti kahtia. Operaattorit, kuten DNA, Elisa ja Telia, menestyvät. Verkonrakennuspuoli kiikkuu taas kannattavuuden rajoilla.
– Operaattorit ovat onnistuneet kilpailuttamaan verkonrakennuspuolta tiukasti, Hyyppä kommentoi.
Relacomin ongelmana oli se, ettei yrityksellä ollut voimalinjojen rakennustoimintaa, mikä olisi tasannut kilpailuasetelmia. Jos Relacom poistuu kokonaan markkinoilta, markkina saattaa muuttua.
– Voisi kuvitella, että työt säilyvät jäljelle jääneillä yrityksillä ja ne pystyvät pyytämään työstä vähän parempia hintoja.
Työt jatkuvat normaalisti
Konkurssihakemus ei aiheuta periaatteessa muutosta työn tekemiseen yrityksessä. Hakemuksen käsittelyyn voi mennä vaihtelevasti aikaa.
– Työt ja palkanmaksu jatkuvat niin kuin normaalistikin, tiivistää Insinööriliiton lakimies Matti Andström.
Kun tuomioistuin asettaa yrityksen konkurssiin, työntekijän irtisanomisaika on sekä työntekijän että työnantajan puolelta 14 päivää.
Työntekijä saa palkkansa joka tapauksessa. Jos konkurssipesällä ei ole rahaa, palkat maksetaan valtion palkkaturvasta. Palkkaturvaa on kuitenkin haettava. Hakemuksen voi tehdä pesänjakaja, mutta asian hoitumisen voi varmistaa luottamushenkilöltä.
Jos työntekijä on epävarma asemastaan, hän voi olla yhteydessä omaan liittoonsa. Insinööriliitto tarjoaa jäsenilleen myös uraneuvontaa.
Konkurssien määrä Suomessa on vähentynyt loivasti viime vuosina. Vireille pantuja konkursseja on ollut noin 200 kuukaudessa.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Daniel Hallin /Mostphotos
18.11. tarkennettu: Pääluottamusmies on ylempien henkilöiden pääluottamusmies. Työntekijöistä nimenomaan ylemmistä toimihenkilöistä suuri osa on insinöörejä.