Tamperelainen radiotekniikkaa kehittävä Radientum esitteli keväällä Embedded World -teknologiamessuilla uusia antenniteknologioita. Läpinäkyvistä materiaaleista tehty antenni voidaan yhdistää esimerkiksi näytön pintaan.
– Jos tv:n antenni on ikkunan edessä, ei välttämättä tarvitse asentaa isoa antennia katolle. Ja pienessä laitteessa, kuten puhelimesta, aika suuri osa on antenneja. Tällä tekniikalla antenneja voidaan sijoittaa vaikkapa laitteen näytön alueelle, havainnollistaa pääinsinööri Jari van Wonterghem.
Läpinäkyviä antenneja voidaan soveltaa puhelimeen, läppäriin tai vaikka auton tuulilasiin. Näin antenni saadaan pois näkyvistä ja viemästä tilaa.
Teknologia on vielä niin uutta, että asiakasprojektit eivät ole julkisia. Van Wonterghem johtaa projektitiimiä, joka pyrkii kehittämään asiakkaille valmiita sovelluksia.
Antennia voidaan käyttää eri taajuusalueilla, kuten tv- ja radioaaltojen tai 5g-taajuuksien tiedonsiirtoon.
– Nykyaikaisissa ikkunoissa on usein lämpöä eristävä kerros, joka hankaloittaa aaltojen kulkua läpi. Tällaisissa ikkunoissa antenni voi toimia toistimena varsinaiseen vastaanottimeen, jolloin esimerkiksi puhelimen kuuluvuus paranee.
Johtimen optimointi on vaikeaa
Kehitystyö alkoi pari vuotta sitten, kun van Wonterghem tutustui teknologiamessuilla läpinäkyvään johdinmateriaaliin ja tajusi sen mahdollisuudet. Sovellusten kehittäminen vaatii silti työtä.
– Läpinäkyvä on johtavuudeltaan heikompi kuin perinteinen kuparinen, joten vaatii erikoisosaamista, että läpinäkyvä saadaan toimimaan yhtä hyvin.
Toinen haaste on signaalin kytkeminen antennilta piirilevylle. Tähänkin on ratkaisu, jota yritys esitteli messuilla.
Van Wonterghemin työ on pitkälti uuden tekniikan simulointia. Kun tuotteen toimintaa pystytään ennakoimaan luotettavasti digitaalisesti, säästetään fyysisten prototyyppien valmistuksessa.
– Simulointiprosessilla saamme kehitettyä mitoitusperiaatteet, miten saadaan antennille riittävä suorityskyky.
Osaaminen riittää erikoisiin käyttökohteisiin
Radientumilla on töissä noin 30 henkeä, joista suuri osa on insinöörejä. Yhtiö esitteli messuilla lisäksi tekstiileihin asennettavia ja 3d-tulostettavia antenneja. Tekstiiliantennit soveltuvat esimerkiksi pelastuslautoille ja reppuihin, joiden paikantaminen onnistuu kentän ulkopuolella, satelliittiyhteyden avulla. Tulostamalla valmistetut antennit puolestaan voidaan suunnitella vapaammin kuin perinteisesti valamalla ja työstämällä valmistetut antennit.
Van Wonterghem on työskennellyt eri yrityksissä yli 20 vuotta matkapuhelimien antennien kehityksessä. Viimeiset neljä vuotta hän on keskittynyt Radientumilla antennien sovelluksiin erilaisissa laitteissa.
– Tämä on tuonut uutta kulmaa ja mielenkiintoa omaan työhön. Viime vuonna saatiin kasaan rakenteellisesti haastavin suuntaava laajakaista-antenni. Siitä tuli aikamoinen vau-fiilis, kun se toimi niin kuin oli simuloitu.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Jukka Sjöstedt
28.5. korjattu: antenni ei ole tarkoitettu ikkunalasiin.