Tänä vuonna Jani Tuonosen vapaa-aika on kulunut eduskuntavaaleihin valmistautumiseen.
Insinööri-lehti politiikka

Politiikan untuvikko

Jani Tuononen heräsi poliittiseen vaikuttamiseen viime syksynä. Hänestä tuntui, ettei politiikka ei enää pelaa.

– Ei tuntunut oikealta, että hallituspuolueet tekevät keskenään lehmänkauppoja maakuntauudistuksesta ja valinnanvapaudesta sote-asiassa.

Espoolainen Jani Tuononen hämmästeli myös sitä, kuinka monet jättivät äänestämättä. Hän päätti lähteä itse vaikuttamaan politiikan suunnan muutokseen. Marraskuussa hän avasi nettisivut, joille hän alkoi kirjoittaa omia näkemyksiään yhteiskunnallisista asioista.

– Aioin kerätä nimiä valitsijayhdistykselle ehdokkuuteni taakse, ja laitoin vuoden vaihteessa sosiaaliseen mediaan aikomuksesta asettua ehdolle eduskuntavaaleissa.

Suomen kommunistinen puolue pyysi Tuonosta listoilleen, ja sieltähän hän nyt tähtää sitoutumattomana ehdokkaana eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

– Ajattelin hetken, että haluan olla itsenäinen. Toisaalta on kova työ kerätä nimiä. Tärkeintä on saada omalle agendalle näkyvyyttä.

Insinöörillä riittää töitä

Tuononen on lvi-insinööri Mikkelin ammattikorkeakoulusta. Kuusi vuotta sitten, suoraan opinnoista hän muutti pääkaupunkiseudulle ja työskentelee kylmäsuunnittelijana edelleen samassa suunnittelutoimistossa.

– Kun valitsin ammattia, lvi-alasta sanottiin, että työtä riittää aina.

Tuononen valmistui ensin lvi-asentajaksi, ja silloin hänellä oli töitä muutaman kuukauden ajan. Armeijan jälkeen niitä ei enää ollutkaan, joten hän jatkoi opintojaan.

– Minusta ei olisi tullut insinööriä Juha Sipilän hallituskauden aikana. En olisi lähtenyt lainalla opiskelemaan, vaan olisin jäänyt työttömäksi lvi-asentajaksi.

Kuluvalla hallituskaudella opintotuen lainaosuutta on kasvatettu ja opintorahaa vastaavasti pienennetty. Tuonosen mielestä sitä pitää muuttaa.

Leikkauksia on ollut jo riittävästi

Tuonoselle ensi vaalikauden tärkeimpiä tavoitteita on saada vanhusten hoivapalvelut kuntoon. Ylipäätään leikkauksia pitää vähentää, ja esimerkiksi aktiivimalli pitää perua.

Lvi-insinöörin mielestä Insinööriliiton hallitusohjelmatavoitteet vaikuttavat hyviltä. Erityisesti hän arvostaa esitystä työttömyysturvalla opiskelusta ja muuntokoulutusta.

– Koulutukseen kannattaa panostaa varsinkin, kun on laskusuhdanne tulossa.

Tuononen kampanjoi pääosin sosiaalisessa mediassa, toki hän jalkautuu toreille muiden SKP:n ehdokkaiden kanssa.

– Päämotiivini osallistua vaaleihin on saada näkyvyyttä, jotta viime kerralla äänestämättä jättäneet lähtisivät vaaliuurnille.

Jatko politiikassa on epävarmaa; hän ei koe tarvetta olla mukana, jos äänestysaktiivisuus koko maassa kasvaa ja eriarvoistavaa politiikkaa tekevä hallitus vaihtuu.

Teksti ja kuva: Kirsi Tamminen

Katso muita Insinööriliiton jäsenkunnan eduskuntavaaliehdokkaita