YTN Teknologiateollisuuden noin 80 luottamushenkilöä olivat viime viikon lopulla koolla Tampereella. Valmistautuminen edessä olevaan neuvottelukierrokseen hallitsi sekä itse seminaaria että käytäväpuheita.
Viime neuvotteluissa tullut työajan pidennys, tutummin kiky-tunnit, oli eniten närää herättänyt yksittäinen asia. Luottamushenkilöiden viesti oli selvä, kiky-tunneista on syytä päästä eroon.
– Kiky syntyi poikkeuksellisissa oloissa. Nyt on palattu normaaliin, joten ratkaisujenkin pitää olla normaaleja. Kiky-tunnit joutavat mennä, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa toisti omaan kantaansa.
Työmarkkinamyyttejä riittää
YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki jatkoi edeltäjänsä Heikki Kaupin viitoittamalla tiellä kannustaen väkeä murtamaan vallitsevia, suomalaisiin työmarkkinoihin liittyviä myyttejä. Hän murensi yksi toisensa jälkeen työmarkkinoiden jäykkyyteen, kustannuskilpailukykyyn ja paikalliseen sopimiseen liitettyjä väitteitä.
Hankamäki painotti, että uusiutuminen ja innovaatiot ovat avainasemassa kansantuotteen kasvussa, ei niinkään työllisyys tai työurien pidentäminen. Palkkakustannuksia alentavien keinojen vaikutus kilpailukyvyn parantamiseen on rajallinen, sen sijaan laadulla sitä voidaan parantaa rajattomasti.
Kun Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helteelle tuli este, Helteen kollega Suomen Yrittäjistä, Janne Makkula, nousi seminaarin odotetuimmaksi vieraaksi. Makkulan esittelemät SY:n kalvot ja niistä virinnyt keskustelu noudattivat periaatetta ”asiat riitelevät, eivät miehet”.
Huumoriakin viljeltiin puolin ja toisin sen verran tiuhaan, että Makkula totesi puheenvuoronsa lopuksi tilaisuuden olleen pitkästä aikaa parhaan, jossa hän on ollut mukana.
Yryt hyvät tuki luottamushenkilölle
SASK:in Tarja Valtosen ja Ellinoora Vesalan esitys järjestön toiminnasta täytti mainiosti luottamushenkilöiden usein esittämän toiveen kansainvälisen edunvalvonnan tuomista koulutusristeilyn agendalle. SASK pyrkii eri puolilla maailmaa saamaan työntekijöiden olosuhteita ihmisarvoiselle tolalle. Taustaryhmän puheenjohtaja Mikko Jutila totesi perjantain päätössanoissaan esityksen osoittavan, että töitä on paljon tehtävänä.
– Esitys oli todella ajatuksia herättävä, hän sanoi.
YTN:n projektiasiamies Anne Granat-Jukakoski muistutti yritysyhdistysten olevan työpaikoilla osa ylempien toimihenkilöiden edunvalvontaa. Oikein toimien yritysyhdistys on hyvä tuki luottamushenkilölle hänen vaativassa työssään.
– Yritysyhdistyksissä voidaan luoda yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ylempien toimihenkilöiden kesken ja tehdään tilaa avoimelle keskustelukulttuurille, hän tähdensi.
Lauantaiaamuna Oksa ja alan vastuullinen asiamies Hannu Takala palauttivat joukkoja perusasioiden äärelle. Edessä on neuvottelukierros, ilman optiota koko tes on syksyllä auki.
– Ja siinä metsässä tulee olemaan mörköjä. Neuvottelupöydässä voi tulla vastaan ihan mitä vaan, Takala sanoi.
Oksan mukaan neuvotteluihin valmistaudutaan huolella ja vakavalla mielellä. Neuvotteluissa voidaan tarvita myös vipuvartta, mitä edessä oleva satapäinen joukko osaltaan edustaa.
– On tämä iso porukka. Tämä on Suomen toiseksi suurin teollisuuden työehtosopimus, mistä neuvottelemme, Oksa painotti.
Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki