Insinööri-lehti

Museovisan vastaukset

Insinööri-verkkolehden kesäisenä kisana oli museovisa. Kymmenen tekniikkaan, teollisuuteen tai työntekoon liittyvää museota esiteltiin vihjeiden avulla. Lisävinkkiä tarjosi Insinööri-näköislehden kartta, johon on merkitty museoiden paikkakunnat.

Museovisassa oikein vastanneiden kesken arvottiin 150 euron arvoinen Verkkokauppa.com-lahjakortti, joka osui Anne Tiinulle Kauniaisiin. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin viisi tuotepalkintoa. Onnekkaita olivat Jere Jukka Vaajakoskelta, Annaleena Leppälä Hikiältä, Janne Pekkarinen Tampereelta, Tapani Tukiainen Hankasalmelta ja Mikko Tuomivirta Helsingistä.

1. Museokokonaisuuteen kuuluu rikastamo. Jos kävijästä ei varsinaisesti tule varakasta, niin ainakin hän oppii melkoisesti maanalaisesta toiminnasta.

Vastaus: Outokummun Kaivosmuseo, Outokumpu

Outokummun Kaivosmuseossa voi tutustua sekä kaivostyön historiaan että moderniin kaivostoimintaan. Maanalainen kaivostunneli vie vierailijan oikeaan kaivostunnelmaan. Rikastamon ja erilaisten koneiden lisäksi museossa on Maan Aarteet -kivinäyttely, jossa on esillä malmi-, koru- ja jalokiviä.
www.aarrekaupunki.fi/fi/vanha-kaivos/kaivosmuseo/

2. Taianomainen musiikkielämys ilman orkesteria – ajalta ennen MP3-soittimia, CD-levyjä ja hifi-järjestelmiä. Museo saa insinöörinkin innostumaan soinnuista ja sävelistä.

Vastaus: Mekaanisen Musiikin Museo, Varkaus

Mekaanisen Musiikin Museo vie kävijän matkalle menneisyyteen aikaan ennen cd-levyjä ja hifi-järjestelmiä. Museon kokoelmissa on nähtävänä ja kuultavana muun muassa soittorasioita, posetiiveja, automaattipianoja ja -orkestereita, gramofoneja ja jukeboxeja. www.mekaanisenmusiikinmuseo.fi

3. Puimakoneita, paistinpannuja, jääkaappeja, laivoja, paperia ja muovikasseja. Museo on rakentunut suomalaisen monialayhtiön 134-vuotisen historian ympärille. Moni muistaa museosta löytyvän oranssin padan oman lapsuutensa ruokapöydästä.

Vastaus: Rosenlew-museo, Pori

Aittaluodon tehdasalueen kupeessa sijaitsevan Rosenlew-museo esittelee nimensä mukaisesti Rosenlew-yhtiön tuotantoa ja historiaa. Monialayhtiö tuotti 134-vuotisen historiansa aikana monia hyvin erilaisia tuotteita puimakoneista paistinpannuihin ja laivoista muovikasseihin. Lisäksi museon vaihtuvissa näyttelyissä on esillä erilaisia aiheita tekniikkaan ja teollisuushistoriaan liittyen.
www.pori.fi/kulttuuri/satakunnanmuseo/rosenlew-museo.html

4. Museon vetonaulat tunnetaan lempinimillä Pullo, Huru, Nalle, Ankka, Jumbo ja Voivoi. Museo on rakennettu vanhaan talliin, mutta kyseistä tallia ei ole koskaan asuttaneet kauramoottorilliset tai bensakäyttöiset kulkupelit.

Vastaus: Veturimuseo, Akaa

Veturimuseo sijaitsee vanhassa veturitallissa, Toijalan aseman ratapiha-alueella. Museon erikoisalaa ovat vanhat dieselveturit, tosin näytteillä on myös kaksi höyryveturia sekä yksi höyrysäiliöveturi. Veturimuseon vanhan dieselveturikaluston kokoelmiin kuuluu useita maailmanluokan harvinaisuuksia. www.veturimuseo.fi

5. Kevät toi muurarin ja kevät toi maalarin. Mutta millä he duuniaan tekivät? Vastaus löytyy museosta, joka kertoo kehityksestä 1800-luvulta nykyaikaan.

Vastaus: Rakennusalan työvälinemuseo, Kirkkonummi

Rakennusalan työvälinemuseo esittelee sekä alan teknistä kehitystä että työvälineiden kehitystä alan eri ammattikunnissa. Teknisen kehityksen ja työvälineiden kehittymisen myötä monet ammattikunnat ja työvälineet ovat siirtyneet kokonaan historiaan. www.lansiuudenmaanmuseot.fi/rakennusalan-tyovalinemuseo/

6. Suurin osa museon tiedoista on tallennettu reikiin.
Museossa näkyy, kuinka huoneen kokoisista koneista on siirrytty taskuun
meneviin malleihin.

Vastaus: Suomen Tietojenkäsittelymuseo, Jyväskylä

Suomen Tietojenkäsittelymuseolla on kaksi pysyvää näyttelyä Jyväskylässä: Jyväskylän yliopistolla ja Jyväskylän ammattikorkeakoululla. Museon merkittävimpiä kokonaisuuksia ovat reikäkorttikoneet, yliopistojen käyttämät koneet sekä suuret keskustietokoneet.

7. Joko tunnet Pahvimankelin? Pahvimankeli aloitti työnsä 1897 ja pysäytettiin vuonna 1978. Etsimämme museo sijaitsee teollisuusalueella, jonka Museovirasto on nimennyt Suomen metsäteollisuuden muistomerkiksi.

Vastaus: Ankkapurhan Teollisuusmuseo, Kouvola

Stora Enson tehdasalueella sijaitseva Ankkapurhan Teollisuusmuseo toimii vanhan puuhiomon ja kartonkitehtaan tiloissa.  Ankkapurhan varhaisvaiheiden lisäksi museossa esitellään henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä. Museovirasto on nimennyt teollisuusalueen Suomen metsäteollisuuden muistomerkiksi. www.visitkouvola.fi/fi/ankkapurhan-teollisuusmuseo

8. Museo kertoo näkymättömän voiman voittokulusta, joka alkoi kodeissa jo 1800-luvulla. Hyödykkeen hinta on aina kirvoittanut kieliä.

Vastaus: Sähkömuseo Elektra, Hämeenlinna

Sähkömuseo Elektra kertoo sekä tekniikan ja teollisuuden vaiheista että kodin ja asuinympäristön kehityksestä. Museossa on tavallisia joka kodin sähkölaitteita ja sähkön tuotantoon sekä siirtoon liittyvää kalustoa ja pienoismalleja. Museovisan toimittamisen jälkeen Sähkömuseo Elektra on valitettavasti ilmoittanut, että museon toiminta on päättynyt. www.elektra.fi

9. Museo keskittyy nykyään joka kodista löytyvän elintärkeän laitteen historiaan. Näyttelyn helmiä ovat muun muassa presidentti Risto Rytin lapsuudenkodissa ollut yli 100 vuotta vanha versio sekä lajissaan maailman ensimmäinen kone, joka on ollut käytössä Hotelli Tornissa 1900-luvun alkupuolella.

Vastaus: Suomen Jäähdytystekniikan Museo, Ylöjärvi

Suomen Jäähdytys tekniikan Museo kertoo jäähdytysalan historiasta jääpalojen kantamisesta järvestä aina uusimpaan teknologiaan asti. Esineistöön kuuluvat muun muassa presidentti Risto Rytin vanhempien jääsuolakaappia ja Hotelli Tornin hermeettinen pallojäähdytyskoneisto.
www.kylmamuseo.fi

10. Näytteillä ei ole Minejä, vaikka museo on alallaan maailman pienin. Se on niin pikkuruinen, ettei sitä edes Google löydä. Kartalla se sijaitsee sarvipäisen kartanon mailla.

Vastaus: Maailman pienin automuseo, Hirvihaaran kartano, Mäntsälä

Maailman pienimmässä automuseossa voi tutustua kahteen kaaraan. Citroënin valmistama auto on vuodelta 1956 ja Triumphin valmistama vuodelta 1962.
www.elamyksentaika.fi/tap_hirvihaara.html