Insinööri-lehti

Maiseman vaihto rentouttaa lomalaista

Kesälomat tulossa ja työtä jäljellä vaikka muille jakaa. Kesälomakin voi tuntua stressaavalta, jos siihen on ladannut paljon odotuksia, rästiin jääneitä kesämökin töitä tai tiukan matkustusaikataulun.

Tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta luottaa luonnon, saunan ja kiireettömyyden rentouttavaan vaikutukseen.

– Luonnossa oleminen ja vähäinenkin liikunta rentouttavat. Pois stressiä aiheuttavien papereiden, tietokoneen ja puhelimen luota, Partonen neuvoo.

Rentouttavalla lomalla ei herätyskelloa tarvita. Toisaalta unettomuuteen taipuvaisten henkilöiden on tutkimusprofessorin mukaan parempi pitää huolta säännöllisestä vuorokausirytmistä myös loma-aikaan.

– Univelkaa ei saa kerätä. Unta on saatava riittävästi, vaikka nukkuminen olisi epäsäännöllisempää kuin arkena, Partonen muistuttaa.

Mukavaa, kiireetöntä puuhaa

Työpöytää voi olla vaikea tyhjentää loman alkuun mennessä, vaikka Partonen suosittelee pikkuasioiden hoitamista pois, jotta ne eivät jää loman ajaksi vaivaamaan.

– Tarvitaan realismia siihenkin, kuinka paljon tekemättömiä töitä ehtii tehdä. Sallittakoon, ettei kaikkien asioiden tarvitse tulla tehdyiksi, Partonen sanoo.

Mieltä rasittavista ajatuksista voi päästä eroon ulkoilemalla tai puuhaamalla jotakin mieluisaa.

– Jos viihtyy siinä, mitä on tekemässä, se rentouttaa. Jos täytyy saada asioita kuntoon tietty määrä tietyssä ajassa, se saattaa aiheuttaa stressiä.

Pitää tarkistaa, onko homma mukavaa ja onko aikataulu tarpeeksi väljä. Tehtäville asioille on luotava rajat: esimerkiksi tänä kesänä tehdään kesämökille aita, muut työt jäävät ensi vuoteen.

Ikävät ajatukset rasittavat kehoa

Kielteiset ajatukset kuluttavat Partosen mukaan ihmisen voimavaroja fyysisestikin.

– Sympaattinen hermosto aktivoituu, sydämen syke kiihtyy ja verenpaine nousee. Stressihormoni kortisolin tuotanto kasvaa, jolloin keho on jatkuvassa valppaustilassa, Partonen selventää.

Stressaavaa oloa ei tarvitse väkisin yrittää kääntää toiseen ääripäähän, iloisuuteen ja hyväntuulisuuteen. Asiantuntijan mukaan riittää, että pääsee neutraaliin olotilaan.

Jos arki on kovin kiireistä, koti saattaa alitajuisesti muistuttaa siitä, eikä rentoutuminen onnistu. Näin voi käydä, vaikka tietoisella tasolla tietää olevansa lomalla.

– Tällaisessa tapauksessa paikan vaihtaminen auttaa rentoutumaan paremmin, Partonen myöntää.

Jokainen rentoutuu yksilöllisesti

Timo Partonen muistuttaa jokaisen lomalaisen yksilöllisistä keinoista rentoutua.

– Lomakausien välillä kannattaa pyrkiä hakemaan rentoutumisen hetkiä. Jatkuva minuuttiaikataulu ei ole hyväksi.

Rentoutumisen tunnistaa siitä, että on rauhallinen, hyvä olo, vaikka ei teekään mitään erityistä.

– Että osaa nauttia hetkestä, ettei tarvitsekaan tehdä mitään. Jos taas on tekemässä jotain, se tuntuu mielenkiintoiselta ja mukavalta, Partonen luonnehtii.

Pääasia rentoutumisessa on löytää voimavaroja loman jälkeiseen elämään.

 

Teksti: Tiina Tenkanen/Up-uutispalvelu