Yhä useammassa apteekissa lääkkeet varastoi robotti. Yleisin malli on se, että lääkkeet kaadetaan sisäänsyöttörobotin kaatokaukaloon, josta robotti jakaa ne varastorobotille toimitettavaksi hyllyihin. Farmaseutti saa tilattua lääkkeen varastosta suoraan apteekin tiskille.
Tekniikka on usein seinän tai mainosteippausten takana piilossa mutta ei aina.
– Yhteen apteekkiin on toteutettu ratkaisu, jossa apteekin lattiassa ikkuna. Siitä voi katsoa, kun robotti hakee lääkkeitä, kertoo Newiconin tuotekehitys- ja laatupäällikkö Janne Huttunen.
Huttunen toimii esimiehenä tiimissä, jossa toimivat tuoteomistajat sekä automaatiosuunnittelijat. He pitävät huolen asiakkaiden eli apteekkien ja sairaaloiden lääkejärjestelmien toiminnasta sekä kehityksestä.
Suunnittelu ulkoistettiin
Newicon hakee nyt kansainvälistä kasvua. Silti yhtiö ulkoisti juuri neljä tuotekehitysinsinööriä Etteplanille. Syynä on joustavuus ja kustannustehokkuus.
– Meidän projektimme saattavat olla hyvin suuria, kun puhutaan sairaalajärjestelmistä, ja niissä on tiukat suunnitteluajat. Työkuorma ei ole tasainen. Ulkoistaminen Etteplanille on järkevää, koska sillä on laajat resurssit ja siltä saa joustavasti suunnitteluapua.
Newiconiin jää muun muassa kokoonpano, testaus, käyttöönotto, tuotehallinta ja ohjelmisto-osaaminen. Automaattien tekemiseen kuuluu paljon koodaamista.
– Meillä on tietotaitoa integroitumisesta apteekki- ja sairaalajärjestelmiin, joita kautta lääkkeiden tilaukset tehdään.
Tilausten tekemiseen tarvitaan oma käyttöliittymä sekä monia muita ohjelmointia vaativia järjestelmiä.
Vaikka yhtiöllä on valmiita tuotteita, ratkaisut räätälöidään asiakkaalle. Toimitus vaatii paljon suunnittelua ja fyysistä työtä yrityksen tiloissa. Etuna on se, että ratkaisut ovat joustavia ja käyttöönotto sujuu nopeasti.
Huttusen tehtäviin kuuluu esimiesroolin lisäksi yrityksen laatumittareiden kehittäminen, ylläpito ja seuraaminen. Hän tekee yhteistyötä Etteplanille ulkoistettujen tuotekehittäjien kanssa ja varmistaa, että oman tiimin projektit saavat riittävästi resursseja.
Huttusella on tehtäväänsä vankka pohja. Hän valmistui Savonia-ammattikorkeakoulusta tuotekehitysinsinööriksi vuonna 2011.
Yritys testaa uutta laitetta
Vuonna 2007 perustetulla Newiconilla on 60 työntekijää. Pääkonttori sijaitsee Kuopiossa, ja yhtiöllä on tytäryhtiö Tanskassa sekä yhteisyritys Kiinassa. Jälleenmyyjiä on Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa Newicon on johtava automaation toimittaja sairaaloissa.
Yhtiö on on tehnyt isoja panostuksia tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen mikä on näkynyt viime vuonna tappioina. Yhtiö odottaa kuitenkin ponnistelujen tuottavan tulosta tulevina vuosina.
– Meillä on juuri lattialla uusi lääkevarmennuslaite, jonka HUS tilasi meiltä. Sinne syötetään lääkepaketti, ja laite varmistaa, onko tuote oikea vai väärennös.
Israelissa on vastikään otettu käyttöön yhtiön kehittämä laite, joka lukee lääkepakettien eräpäivät ja erottelee vanhentuneet lääkkeet voimassa olevista. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvat lisäksi älylääkekaapit ja antibioottirobotti.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Newicon