TryMeDo oli yksi finalisteista. Konstantin Gnypin kostyymiin kuului hame ja kauluspaita.
Tiistain semifinaalin tuomaristoa Oulun Torinrannassa.
Oulun kaupunginteatterilla oli hyvä verkostoitua.
Milla Pennanen ja Mikko Sormunen jakoivat tietoa Insinööriliitosta.
Lizard Hazard Gamesin Sylvia Smetanová ja Salli Loikkanen yrittivät finaaliin.
Pasi Pirttiaho on kehittänyt Oulu Game Labissa Ashtonia-pelin.
Insinööri-lehti

Kylmiä kylpyjä ja kuumia startup -yrityksiä

Sähköautojen latauspalveluita tarjoava Virta Ltd voitti Oulun kauppatorin rannassa järjestetyn kasvuyritys- ja sijoittajatapahtuman Polar Bear Pitchingin finaalin keskiviikkoiltana.

Yrityksellä on jo ennestään kattava latausverkko Suomessa.

Avannosta puhui finaalia tuomaroineelle kansainväliselle sijoittajajoukolle kaikkiaan 18 eri start up -yritystä.

Myös pelit ja pelillistäminen olivat pinnalla kaksipäiväisessä tapahtumassa, vaikka se ei finaalissa niin vahvasti näkynytkään.

Tiistain semifinaaliavannosta yritti eteenpäin muun muassa XAMK:n Kouvolan pelikehittäjien yritys Lizard Hazard Games.

– Ei haittaa vaikka jäimmekin finaalista. Saimme kuitenkin näkyvyyttä, avantopuheensa jälkeen hytissyt Sylvia Smetanová sanoi.

Maailmanlaajuista julkisuutta Trump vs Science -pelillään saanut Psyon Games taas esitteli uuttaa tieteen ja viihteen yhdistävää peliään.

Tekeminen edellä kohti tuotetta

Oulu Game Lab on synnyttänyt useita varteenotettavia peliyrityksiä kuten Viima Gamesin ja Kaamos Gamesin. Monialainen koulutusmalli on räätälöity peliteollisuuden tarpeisiin.

Pitkään media-alalla työskennellyt Pasi Pirttiaho näkee, että Oulun ammattikorkeakoulun Game Labin käytännönläheinen ja tuotteeseen tähtäävä ote on kehittävä.

– Aiemmissa toimenkuvissani olen saanut seurata pelialaa vierestä, mutta täällä oppii tekemällä, kertoo avoimen AMK:n kautta OGL:ssa opiskeleva Pirttiaho.

Hänen tiiminsä kehittämä Ashtonia-peli on määrä julkaista loppuvuodesta Steam -verkkopelialustalla.

Oulussa satsataan peleihin vahvasti, sillä kaupungin keskustassa avattiin vastikään Fingersoftin pelikampus, jossa myös Game Lab toimii. Tilojen on tarkoitus palvella myös pelialan yhteistyökumppaneita.

Tiistaina kampuksella järjestettiin pelialan Game Industry Meet Up. Finaaliin pääseminen tai pitsauksen voittaminen ei välttämättä ole tärkein asia sijoittaja- ja kasvuyritystapahtumassa. Startupit saavat verkostoiduttua, etsittyä uusia asiakkaita sekä sijoittajia myös muuten kuin avannon reunalla.

Pelialan tekijät liittoon

Insinööriliiton jäsenhankinnan koordinaattori Milla Pennanen on huolissaan siitä, että pelialan työntekijät eivät hakeudu kovinkaan innokkaasti ammattiliittojen jäseniksi.

– Kaikki alalla eivät tunnu tietävän, että he pääsevät Insinööriliiton jäseniksi Tietoalan toimihenkilöt ry:n kautta, Pennanen sanoo.

Liitto auttaa peliajan työntekijöitä muun muassa tekijänoikeuksien ja työsopimusten kanssa.

– Olemme hyödyllinen myös silloin, kun jäsenemme on menossa työskentelemään ulkomaille.

Insinööriliiton standilla Polar Bear Pitchingissä kaupunginteatterilla oli myös liiton Pohjois-Suomen asiamies Mikko Sormunen.

– Liiton jäsenyys sopii myös start up -yrittäjille, Sormunen näkee.

– Meidän täytyy olla siellä, missä liiton mahdolliset jäsenetkin ovat, Pennanen sanoi.

Teksti ja kuvat: Sami Korkala