Oululainen Iloq kehittää digitaalista pääsynhallintajärjestelmää, jossa ei avain eikä lukko tarvitse paristoa tai verkkovirtaa. Uudenlainen lukitussysteemi leviää maailmalle.
– Lukituspuolelle tulee koko ajan uusia mahdollisuuksia softapuolelta, tiivistää Iloqin ohjelmistotiimin vetäjä Harri Ahola.
Iloqin järjestelmään kuuluu perinteiseltä näyttävä lukkopesä, johon työnnetään tavallisen oloinen fyysinen avain. Työntäminen tuottaa lukkoon sen verran virtaa, että lukko tunnistaa avaimen ja avaa lukon.
Avainten toimintaa hallitsee ohjelmisto. Hukkuneen avaimen käyttöoikeuden voi poistaa, ja olemassa olevaan avaimeen voi päivittää pääsyoikeuksia.
– Jos koulun liikuntasalissa on urheiluvuoro kello seitsemästä kahdeksaan, käyttäjän avain toimii juuri sillä välillä, Ahola havainnollistaa.
Iloqin asiakkaina on asuinkiinteistöjä, opiskelija-asuntoloita, oppilaitoksia, julkisia tiloja, sairaaloita, toimistoja, jakeluverkostoja ja kiinteistöhuoltoa. Toiminta on laajenemassa muun muassa tietoliikenneverkkojen tukiasemiin.
Avaimet siirtyvät mobiiliin
Kehityksen seuraava askel on avaimen siirtyminen puhelimeen. Tällöin fyysisen avaimen voi jättää kotiin.
– Ihmiset haluavat tehdä kaiken mobiilisti. Onhan maksaminenkin puhelimella yleistynyt, Ahola vertaa.
Nykyiseen pääsynhallintajärjestelmään tulee jatkuvasti uusia päivityksiä. Tietoturvasta huolehtivat vahva salaus ja monikerroksiset turvamekanismit.
– Ohjelmistojen merkitys lukituksessa korostuu koko ajan. Esimerkiksi älykkäissä rakennuksissa on yleistyvä trendi, että eri lvis- ja turvallisuusjärjestelmät integroidaan yhteen hallinnan helpottamiseksi, Ahola sanoo.
Ahola valmistui opistoinsinööriksi Raahen tietokonealan oppilaitoksesta vuonna 1997. Iloqilla hän aloitti neljä vuotta sitten. Hänen johtamassaan ohjelmistotiimissä on kymmenkunta kehittäjää ja ulkopuolisia partnereita. Tiimiin kuuluu osaamista sulautetuista järjestelmistä, mobiilisovelluksista ja pilvipalveluista.
– Meillä on matala organisaatio, ja minäkin osallistun kehittämiseen. Koen sen rikkautena, koska insinööri on parhaimmillaan silloin, kun saa tehdä uutta.
Lukot lähtevät maailmalle
Iloqin kansainvälistymistä vauhdittaa yrityskauppa. Yksityiset omistajat, Jussi Capital ja Sievi Capital ovat myyneet Iloqin Nordic Capital Fundille. Kauppahinta on noin 190 miljoonaa euroa.
– Uusi omistaja antaa uskottavuutta ja resursseja kansainvälistymiseen Euroopan ulkopuolelle ja tuotekehitykseen, perustelee toimitusjohtaja Heikki Hiltunen.
Oululainen Iloq pyrkii kansainväliseksi yritykseksi. Siinä samalla 170 työntekijän joukko kasvaa etenkin kotimaassa. Insinöörejä on tällä hetkellä noin 30–40. Kehitystyön turvana on toistaiseksi 36 patenttia.
– Teemme Suomessa merkittäviä panostuksia tuotekehitykseen, logistiikkaan, toimitusketjuun, hallintoon ja myyntiin. Ohjelmisto- ja elektroniikkasuunnittelua sekä data-analytiikkaa tulee lisää, Hiltunen sanoo.
Iloq on perustettu vuonna 2003. Pääkonttori on Oulussa, ja myyntikonttoreita on Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Hollannissa, Ranskassa ja Espanjassa.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Iloq