Insinööri-lehti

Kesätyö Kiinassa on ainutlaatuinen mahdollisuus

Kolme vuotta rakennustekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelleet Miikka Huhtamäki ja Ville Lehtineva viettävät kesän Pohjois-Kiinassa, seitsemän miljoonan asukkaan Shenyangissa. He ovat mukana projektissa, jossa rakennetaan kaksikerroksinen puurunkoinen mallitalo kiinalaiselle yliopistolle tutkimuskäyttöön.

Projektissa Huhtamäki ja Lehtineva esittelevät suomalaista energiatehokasta ja ekologista puurakentamista. Projektiin liittyvät työt aloitettiin alkuvuodesta. Ennen lähtöä tehtävinä olivat muun muassa 3D-mallinnus, rakennesuunnittelu, lujuuslaskennat sekä tarvikkeiden määrälaskenta, hankinta ja lähettäminen Kiinaan.

– Tärkeimpänä työtehtävänä on itse puurungon rakennustyö, jota teemme täällä ihan puhtaasti opiskelijavoimin, sanoo Lehtineva.

Projektin vetäjänä ja samalla työnantajana on Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysosasto yhdessä kiinalaisen yliopiston kanssa. Miehet kuulivat projektista Tampereen Insinööriopiskelijat TIRO ry:n järjestämässä Portti työelämään -tapahtumassa.

Kekseliäisyys on hyve työmaalla

Kiinassa johtajien arvojärjestys on tarkka, työpäivät pitkiä ja vapaa-aikaa melko vähän. Työmaalla on suuri määrä työntekijöitä, työmenetelmät ovat hitaita ja osin myös tehottomia. Koneet ovat kalliita miestyövoimaan verrattuna.

– Kiinassa yksinkertaisesta tulee mahdotonta ja mahdottomasta mahdollista. Suomessa tavanomaiset rakennusmateriaalit saattavat Kiinassa olla kiven alla. Esimerkiksi salaojaputket teimme itse. Myös nosturin saaminen työmaalle ei ollut ollenkaan helppoa. Paikalliset uskoivat nostavansa kattotuolit yli kuuden metrin korkeuteen miesvoimin, Huhtamäki hämmästelee.

Suomalaisilla ja kiinalaisilla on paljon opittavaa toisiltaan. Miehet ihailevat kiinalaisten soveltamisen taitoa. Kun koneita ja laitteita ei ole käytettävissä, niin paikalliset tekevät hienoja ja toimivia viritelmiä korvaamaan puuttuvia välineitä tai rikkoutuneita työkaluja.

Suomalainen työturvallisuus olisi ehdottomasti tärkeä vientituote Kiinaan. Suomalaisopiskelijoilla on mukanaan asianmukaiset välineet turvajalkineista suojakypärään.
– Pakko se on myöntää, ettei tämä työmaa ihan Suomen normeja täytä, Lehtineva huomauttaa.

Myös suomalaiselle tehokkuudelle, järjestelmällisyydelle ja tarkkuudella olisi Kiinassa käyttöä. Erikoinen piirre Shenyangin työmaalla on esimerkiksi se, että sateella ei työskennellä ollenkaan.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Miikka Huhtamäen ja Ville Lehtinevan matka-albumi