Jussi Rytilahti lukee kokeeksi vastaantulijoiden rekisterikilpiä.
Tietokoneet valmistetaan käsityönä.
Jukka Suutari näyttää tietokoneen liitäntöjä.
Vanhennuskaappi rääkkää tietokoneita laadun tarkistamiseksi.
Insinööri-lehti

Kajaanilaisyritys tekee huippunopeita tietokoneita

Kajaanissa sijaitseva Sunit valmistaa tietokoneita, joissa on Intelin nopea i7-suoritin. Tietokoneen vauhti yltää toisinaan yli 120 kilometriin tunnissa.

Pieni 30 hengen yritys valmistaa kiinteästi ajoneuvoon asennettavia älykkäällä virranhallinnalla varustettuja tietokoneita. Koneiden elektroniikka pyörittää vaikka Windowsia siinä missä tavallinen pöytäkonekin, mutta näillä laitteilla on viranomaisten hyväksyntä ajoneuvokäyttöön.

Ajoneuvotietokoneet ovat kiinteä osa autoa. Kun virta-avainta kääntää, tietokone käynnistyy. Kun auton sammuttaa, tietokone joko sulkeutuu tai se voi jäädä suorittamaan toimintoja.

Autoon kehitetyllä elektroniikalla on pitkä käyttöikä. Yritys on valmistanut 20 vuoden historiansa aikana 30 000 tietokonetta, joista suurin osa on käytössä yhä. Vanhimmat ovat 15-vuotiaita.

– Asiakkaat edellyttävät usein kolmen tai viiden vuoden elinkaarta. Keskimäärin se on kuitenkin yli yhdeksän vuotta, toimitusjohtaja Jukka Suutari sanoo.

– Siinä ajassa meidän tietokoneemme on ehditty asentaa moneen autoon, koska niiden käyttöikä on usein kolme vuotta.

Kova testirääkki

Tietokoneet kestävät pakkasta, hellettä ja kosteutta sekä tärinää. Koneet on tarkoitettu kovaan käyttöön, eikä niitä käsitellä hellästi tehtaallakaan, sillä jokainen lukitaan ennen lähtöä vanhennuskaappiin.

– Koneita kuormitetaan täydellä teholla 40–50 celciusasteessa 18 tuntia. Sillä käytöllä kaikki kotitietokoneet putoaisivat leikistä pois, sanoo tuotekehitysjohtaja Jussi Rytilahti.

Tehoa ajoneuvotietokoneissa riittää juuri niin paljon kuin asiakas tilaa. Sunit suunnittelee komponentit itse ja tilaa alihankkijoilta. Monet kaapelit ja liittimet on tehty varta vasten Sunitille.

Erona kuluttajapuolen tietokoneisiin on muun muassa se, että viranomaisten verkot eivät voi perustua tietoturvaltaan epävarmaan pilvipalveluun. Kaikki tieto tallentuu koneelle ja siirretään fyysistä piuhaa pitkin. Lisäksi kone on suunniteltu niin turvalliseksi, ettei se aiheuta vaaraa matkustajille edes mahdollisessa kolarissa.

Poliisi valvoo

Tunnetuin Sunitin tuotteista on Video 24 -liikennevalvontajärjestelmä, jolla poliisi poimii liikenteestä automaattisesti rekisterikilpiä ja tarkistaa, liittyykö ajoneuvoon jotakin huomautettavaa. Järjestelmä tallentaa videota todistusmateriaaliksi esimerkiksi ylinopeudesta. Järjestelmä on Suomen lisäksi käytössä Hollannissa, Puolassa ja Tanskassa, ja sitä pilotoidaan noin kymmenessä maassa.

Sunitin ajoneuvotietokoneita on käytössä lisäksi esimerkiksi viranomaisten autoissa, ambulansseissa, paloautoissa, kuljetusautoissa ja takseissa noin 30 maassa.

Yli tuhannessa suomalaisessa taksissa on Sunitin toimittama tietokonejärjestelmä, joka täyttää kaikki Trafin vaatimukset. Toisin on pilvipalvelujen laita, sillä esimerkiksi taksisovellukset eivät täytä viranomaisten vaatimuksia.

– Laki sanoo, että matka pitää mitata autosta eikä laitteesta. Taksamittarin mittaama matka perustuu autosta mitattuun todellisuudessa ajettuun matkaan, mutta tällä hetkellä tiedossa olevien pilvipalvelusovellusten mittaus tapahtuu gps-perusteisesti, mikä ei vastaa virallisia vaatimuksia, Suutari sanoo.

Taito säilyy

Yrityksen kotimaisuusastetta ei ole laskettu, mutta Suutari arvioi sen 80 prosentiksi. Suomalainen tuote käy kaupaksi ennen kaikkea ulkomailla. Viennin osuus liikevaihdosta on ollut yli puolet koko yrityksen historian ajan. Suomalaisten omistama yritys työllistää reilut 30 henkeä, joista tuotekehityksessä on 12 insinööriä.

Tuotteita valmistetaan aina vain tilauksesta. Siksi tuotantomäärät heittelehtivät. Tästä huolimatta Sunit ei käytä vuokratyövoimaa tai määräaikaisia työsuhteita.

– Kokoonpanotyö on käsityötä. Taito on meillä tärkeintä, ja se on ihmisissä. Heistä on pidettävä kiinni, Rytilahti sanoo.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto