Vuonna 2016 Metropoliasta insinööriksi (YAMK) valmistunut Piikkilä pyrkii eduskuntaan vasemmistoliiton ehdokkaana Uudenmaan vaalipiiristä. Eduskuntavaaleissa ehdokkuus on ensimmäinen. Ehdokkaana olemisesta hänellä kokemusta vuoden 2021 kuntavaaleista ja vuoden 2022 aluevaaleista.
– Politiikka on kiinnostanut minua aina, mutta nuorempana puuttui aika ja uskallus. Mielipiteitä ja näkemyksiä eri asioista minulla on kyllä aina ollut, Piikkilä sanoo hymyillen.
Sysäys politiikkaan lähtemiseen oli Nurmijärven julkisen liikenteen toimimattomuus. Vuoden 2021 kuntavaalien alla asia sapetti häntä sen verran paljon, että kun ehdokkaaksi pyydettiin, hän suostui.
Perustulon vankka kannattaja
Vuodenvaihteessa Teliasta VR:n kunnossapitoon siirtynyt Piikkilä julistautuu perustulon vankaksi kannattajaksi. Perusteet löytyvät omasta työhistoriasta.
Viime vuosikymmenen puolivälissä hän oli muutaman kuukauden ajan työttömänä ja jatkoi työn ohessa suoritettuja insinööriopintoja.
– Huomasin, että sosiaaliturvan näkökulmasta katsottuna en ole työtön, mutta en opiskelijakaan. Olin jonkin aikaa kokonaan vailla tuloja. Se pani miettimään, kuinka tärkeää olisi yksinkertaistaa sosiaaliturvaa ja purkaa kannustinloukkuja, hän sanoo.
Piikkilän mukaan koulutus kuuluu asioihin, joihin yhteiskunnalla on riitettävä rahaa, oli taloudellinen tilanne mikä tahansa. Hänelle opiskelu on läpi ihmisen elämän kulkeva polku.
– Toimiva varhaiskasvatus ja peruskoulu ovat perusta. Tarvitsemme korkeakoulutusta, mutta emme saa unohtaa ammattikoulutusta, oppisopimuskoulutusta tai työn ohessa tapahtuvaa opiskelua. Kaikkia meitä tarvitaan, hän painottaa.
Terveydellä ei voi tehdä bisnestä
Piikkilän mukaan julkiset peruspalvelut on jatkossakin pidettävä julkisena. Hänen mielestään esimerkiksi terveydenhoito tai vanhustenhuolto ovat asioita, joita ei voi jättää pelkästään yksityisen sektorin toimijoiden hoidettavaksi.
– Vanhuksilla tai sairailla ei voi tehdä bisnestä, hän kiteyttää.
Piikkilän mukaan taloutta on seuraavalla vaalikaudella pakko sopeuttaa, mutta kohteet on syytä miettiä tarkkaan. Insinöörinä hän perää talous- ja teknologiakeskusteluun näkökulmaa, jossa talous ja teknologinen kehitys sovitetaan nykyistä paremmin ihmisten tarpeisiin ja luonnon kantokykyyn.
– Tämä on yksi peruste, miksi minä kaipaan naisia nykyistä enemmän teknologia-aloille, Piikkilä sanoo.
Piikkilän perheeseen kuuluu avomies ja hänen aikuiset lapsensa. Vapaa-ajalla Piikkilä harrastaa laulamista ja käsitöitä.
– Käyn pop/jazz-laulutunneilla ja laulan pienessä lauluryhmässä, hän kertoo.
Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki