Ulkomaiset investoinnit Suomeen laskivat Orbis Crossborder Investment -tietokannan mukaan 52 prosenttia vuoden ensimmäisten 11 kuukauden aikana vuodentakaisesta. Muutos on äkillinen, sillä investoinnit ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti vuoden 2013 jälkeen. Romahdus on kuitenkin Tanskaa ja Ruotsia loivempi.
Normaaleina vuosina uusia ulkomaisia investointeja on tullut Suomeen 150–200 kappaletta. Tänä vuonna jatkoinvestointien määrä on vasta 114 kappaletta. Ulkomaisten investointien määrä pitäisi yksikön mukaan saada nopeasti kasvuun.
– Ulkomaiset investoinnit ovat Suomen taloudelle kuin kanankakka puutarhalle. Sen kanssa on helpompi kasvaa ja kukoistaa, sanoi Invest in Finland -yksikön johtaja Antti Aumo eilen järjestetyssä seminaarissa.
Business Finlandin Invest in Finland -ohjelman kautta Suomeen on syntynyt noin tuhat työpaikkaa vuosittain.
Jopa kaupungit kilpailevat
Lähes kaikilla mailla on Business Finlandin kaltainen julkinen kasvurahoitusta hankkiva toimija. Isoilla mailla osavaltioilla ja kaupungeillakin on omat investointiohjelmansa.
– Kilpailu investoinneista on kovaa, eikä kyseenalaisiakaan keinoja kaihdeta. Me kilpailemme investoinneista rystyset verillä, Aumo kuvailee.
Suomeen havitellaan tarkasti valikoituja, vahvoja ja osaamisintensiivisiä yhtiöitä. Niille työvoiman matala kustannustaso ei ole tärkein kriteeri vaan työvoiman osaaminen.
– Tavoitteemme on, että ne yritykset menestyvät Suomessa, jotta syntyy kestävää kasvua.
Konsulttitalo Copenhagen Economics arvioi, että yksi suora työpaikka luo kerrannais- ja johdannaisvaikutuksineen kolme muuta työpaikkaa.
Aumo muistuttaa, että työpaikkojen maksamien palkkojen lisäksi kotimaahan jää ulkomaisilta työllistäjiltä runsaasti veroja. Saksalainen lääkejätti Bayer on yksi Suomen suurimmista veronmaksajista.
Yhteiskunnan vakaus houkuttaa
Ulkomaisten yritysten ja työn perässä muuttajien näkökulmasta Suomen vahvuutena ovat yhteiskunnallinen vakaus, elämänlaatu ja digitaalinen infrastruktuuri. Heikkoja puolia ovat ankara tuloverotus, palkkojen joustamattomuus alaspäin ja työvoiman kustannukset.
– Suomessa olisi radikaali ajatus, että jos yrityksellä menee huonosti, palkat joustaisivat alaspäin. Mutta se on oikeudenmukaisuuskysymys, että jos palkat joustavat, niiden pitäisi myös nousta, jos yrityksellä menee hyvin, pohti Business Finlandin asiantuntija Kaija Laitinen seminaarissa.
Osaaminen on yksi Suomen perinteisistä vahvuuksista, mutta huippuosaajien löytäminen työmarkkinoilta on käymässä koko ajan vaikeammaksi. Aumo ratkaisisi ongelman panostamalla koulutukseen ja ulkomaisen työvoiman tuontiin.
– Olen ehdottanut, että kun ihminen valmistuu jostakin maailman huippuyliopistoista, hän saisi automaattisesti Suomesta työluvan. Heille pitäisi levittää punainen matto, että he tulevat ja jäävät tänne.
Julkisuudessa on kannettu huolta Suomen kilpailukyvystä, mutta huolella on vähän katetta. Ulkomaisia investointeja koskevassa valtiovarainministeriön selvityksessä kilpailukyvyn kokonaisindeksissä Suomi on 38 maasta sijalla neljä. Edellä ovat vain Sveitsi, Tanska ja Alankomaat.
Business Finland kertoi tänään australialaisyhtiöiden investoinnista Porin Tahkoluotoon.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Bayer
14.12. korjattu investointien määrä Suomeen