Sami Heikkinen on ollut luomassa Oneion pilvipalvelun perustaa.
Työpisteen ikkunasta aukeaa maisema Haagaan.
Tuumaustauko kuluu puttaillessa minigolfia.
Oneion toimisto sijaitsee Munkkivuoren puolella.
Insinööri-lehti tekniikka

It-palveluiden vahva lenkki

Helppokäyttöisen tietojen integraatiopalvelun takana lymyää huipputekniikka.

Munkkivuoressa Helsingissä seisoo anonyymi toimistorakennus. Yläkerroksessa toimii 24 työntekijän pyörittämä Oneio Cloud. Vaikka ulkoasultaan yritys on huomaamaton, se vaikuttaa lukuisten ihmisten arkeen.

– Jos olet lähettänyt joskus it-tukeen tai asiakaspalveluun viestiä, se on todennäköisesti mennyt meidän palvelumme kautta, kertoo tuotearkkitehti Sami Heikkinen.

Esimerkiksi Ifin, Lähitapiolan tai OP:n asiakas käyttää välillisesti integraatiopalvelua. Yhteydenotosta yhtiöön syntyvä tiketti kulkee järjestelmästä toiseen Oneion toteuttaman integraation kautta.

Oneion nimikkotuote on integraatiopalvelu, joka saa ainakin satoja erilaisia yritysohjelmia keskustelemaan kaksisuuntaisesti keskenään. Yhdessä järjestelmässä oleva tieto pitää saada liikkumaan muissa järjestelmissä, jotta koko organisaatio, työyhteisö ja palvelu toimisivat sujuvasti.

Perusta syntyi kiireessä

Palvelun kehityksessä merkittävä henkilö on mediatekniikan insinööri Sami Heikkinen. Hän on toinen työntekijä, joka rekrytoitiin yritykseen reilut kuusi vuotta sitten. Tuotearkkitehtina toimiva Heikkinen rakensi yhtiön perustajaosakkaan Kai Virkin kanssa koko pilvipalvelun perustan.

– Sitä parannetaan koko ajan, mutta perusratkaisu toimii edelleen ja on osoittautunut hyväksi, Heikkinen myhäilee.

Koodaritiimiin kuuluu nyt kymmenkunta tekijää, jotka tekevät käytännössä yhtä ja samaa tuotetta. Heikkinen keskittyy front end -puoleen, käyttöliittymän suunnitteluun ja prosessin ohjaamiseen.

– Kun ikää ja työvuosia on, teen senioriroolissa mentorointia ja autan tiimin nuorempia, Heikkinen kertoo.

Tiistai-iltapäivänä toimiston työpisteet ovat täynnä, mutta tunnelma on rauhallinen. Kukin keskittyy omaan työhönsä. Hyvään työtulokseen pääseminen vaatii Heikkisen mielestä sitä, että työn tekemiselle annetaan tilaa ja aikaa. Jos koodari ei pääse jossakin tehtävässä eteenpäin, apua saa kaverilta.

– Täällä ymmärretään, että pitää olla vähän löysää ja vapautta. Joskus ratkaisun löytämiseen menee vähän kauemmin aikaa, ja täytyy olla mahdollisuus kehittää osaamistaan.

Satoja softia yhteen

Oneio on eipaas-palvelu (enterprise integration platform as a service) eli yhdistää yrityssovelluksissa pyöriviä prosesseja ja tietoja ilman, että asiakasyritysten tarvitsee kehittää integraatiota, hankkia laitteita, tehdä asennuksia tai huolehtia ylläpidosta. Oneio keskittyy liiketoiminnan tukipalveluiden, kuten it:n ja asiakaspalvelun, hallintaan.

Toisiinsa integroitavia it-tukijärjestelmiä on käytössä yrityksissä tavallisesti kymmenkunta, mutta isoimmilla asiakkailla on yli 200 it-palvelua. Integroitavista sovelluksista tunnetuimpia ovat palveluntarjoajilla Servicenow, BMC, HP ja Efecte sekä asiakaspalveluyrityksissä Salesforce, Microsoft Dynamics ja Hubspot.

– Meidän tekninen innovaatiomme on se, ettei ole mitään väliä, mikä järjestelmä asiakkaalla on tai miten prosessi on määritelty, sanoo toimitusjohtaja Juha Berghäll.

Tavallisesti it-talot korostavat, että heidän ohjelmistonsa ovat yhdistettävissä muihin palveluihin, koska heillä on avoin api eli rajapinta. Mutta api ei itsessään tee mitään.

– Se on kuin pistorasia. Jos löydät siihen töpselin, saattaa tapahtua jotakin, mutta se ei itse tee mitään, Berghäll vertaa.

Kasvu vauhdittuu

Euroopan innovaationeuvosto EIC myönsi tänä vuonna 1,01 miljoonaa euroa Service-Flow’lle, joka muutti vastikään nimensä Oneio Cloudiksi. Rahoitus vauhdittaa palvelun leviämistä maailmalle.

Oneio arvioi kasvavansa 60–70 hengen firmaksi vuoteen 2021 mennessä. Sopivia koodareita on tarkoitus sitä mukaa, kun sellaisia tulee vastaan.

– Alusta asti perustajat ovat halunneet palkata tyyppejä, joiden kanssa on kiva tehdä töitä. Siitä se tulos tulee, kun mielellään menee töihin, Heikkinen tuumii.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola