Insinööri-lehti koulutus

Insinööriopiskelijaliiton vuosi starttasi perinteisellä koulutuksella

Millainen on hyvä lehdistötiedote? Mitä tarkoittaa kaksinkertainen kirjanpito? Kuinka puheenjohtaja motivoi hallitustaan? Miten amk-lakiuudistus vaikuttaa insinööriopintoihin?

Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia Insinööriopiskelijaliiton vuoden suurimmassa koulutuksessa, puheenjohtajien, sihteerien, rahastonhoitajien ja koulutuspoliittisten vastaavien PuSiRaKo-koulutuksessa 18.-20.1.2013. Koulutus aloitettiin perjantaina yhteisillä luennoilla Helsingissä, josta siirryttiin jatkamaan ryhmäkohtaisten koulutusten merkeissä Viking Linen m/s Mariellalle.

Koulutuksesta on muodostunut vahva perinne liittoyhteisössä. Puheenjohtajia, sihteerejä ja rahastonhoitajia on koulutettu jo monen vuoden ajan ja tänä vuonna koulutusta laajennettiin myös koulutuspoliittisilla vastaavilla.

Koulutuspolitiikan tärkeys korostuu

Koulutuspolitiikka on työelämäkysymysten lisäksi yksi IOL:n toiminnan kulmakivistä. Koulutuspolitiikasta vastaavien paikallisyhdistysten hallitusten jäsenten kouluttamisella halutaan kasvattaa koulutuspoliittista osaamista ja vaikuttamista. Koulutuspolitiikan saralla ollaan tänä vuonna suurten muutosten äärellä, kun ammattikorkeakoululakia uudistetaan. Insinööriopiskelijaliitto avasi viime vuonna keskustelun insinööriopintojen pääsykoemallin uudistamisesta ja tämän jalkauttaminen kuuluu tiiviisti vuoden toimintasuunnitelmaan.

Aktiiveille tunnustusta

PuSiRaKo-koulutuksen yhteydessä palkittiin edellisen vuoden ansioituneita toimijoita. Vuoden paikallisyhdistyksen palkinto meni Porin Insinööriopiskelijat PIO ry:lle ja aktiivin Miika Kautolle Mikkelin Insinööriopiskelijat MIO ry:stä. Insinööriopiskelijaliiton hallitus puntaroi valintoja tehdessään mm. jäsenlähtöisyyttä, aktiivisuutta, jäsenhankintaa, yhteyshenkilötoimintaa ja yhteistyötä sidosryhmien kanssa.

Tero Lagerbom toimi PIO ry:n puheenjohtajana viime vuonna. Tero arvioi valinnan johtuneen ennen kaikkea aktiivisesta vaikuttamistyöstä.

– Yhdistyksen tapahtumia mainostettiin myös muilla kuin tekniikan kampuksilla. Yhdistys sai uutta vetovoimaa ja näkyvyyttä, Tero kertoo.

– Myös tämän vuoden hallituksella on tavoitteet korkealla. Kerran kun pokaali saatiin Poriin, ei siitä halua enää luopua!

Vuoden 2012 aktiivi Miika uskoo valintaansa vaikuttaneen hänen toiminnallinen osallistumisensa.

– Tämä antaa uskoa ja energiaa. Vaikka välillä on ollut raskasta, on se ollut sen arvoista.

Miikan mielestä saavutuksen juhlimista tärkeämpää on saada tunnustus omalta yhteisöltä tekemästään työstä.

– Tämä ei häviä vuosien mittaan mihinkään ja on mukavaa muistella mitä on joskus tullut tehtyä.

Vaikka palkinto on henkilökohtainen, ei Miika koe tehneensä kaikkea yksin vaan haluaa kiittää omiansa saamastaan tuesta.

– Kaikki me muodostamme yhteisön, josta voi hakea apua ja tukea aina kun tarve vaatii.

Teksti ja kuvat Ulla-Mari Pasala, Insinööriliitto