Teknologiayhtiö Uros tuomittiin konkurssiin viime viikolla. Tämä harmittaa johtavassa asemassa toiminutta Insinööriliiton jäsentä, joka näki yrityksen mahdollisuudet loppuun asti.
Liiketoimintavastaavana Oulussa toiminut insinööri kehitti tiimeineen iot-palveluita perinteisille teollisuuden aloille.
– Meillä oli niin hyvä tiimi, tuotteet ja asiakasnäkymät, että jatkoimme hommia. Uskoimme, että asiat saadaan korjattua.
Insinööri irtisanoutui tehtävistään vasta tammikuussa. Työnantajan taloudelliset epäselvyydet valkenivat vähitellen henkilöstölle samoihin aikoihin kuin media alkoi kirjoittaa Uroksen sotkuista viime syksynä.
– Toimitusjohtaja piti viikoittain aiheesta tilannekatsauksen. Me teimme hommia eteenpäin, ja tavoitteena oli selvittää kaikki asiat.
Yhtiö ajautui maksukyvyttömyyteen, eikä tammikuussa maksettu enää palkkoja. Siinä vaiheessa työkaverit alkoivat hyväksyä työtarjouksia muualta.
Työtarjouksia tulvi
Liiketoimintavastaavalla oli taustalla automaatioinsinöörin koulutus ja 25 vuoden työkokemus Nokialla erilaisissa tehtävissä. Uroksella hän aloitti vuonna 2020.
Työtarjouksia sateli Uroksella työskennelleille jo viime syksynä, ja etenkin ohjelmistopuolen osaajat saivat kosolti tarjouksia. Insinööri sai itsekin tarjouksia, mutta päätti tarttua työtarjoukseen vasta tammikuussa, kun yrityksen tilanne huononi entisestään.
Insinööri on aloittanut tällä viikolla Oulussa uudessa työpaikassa, kansainvälisellä sopimusvalmistajalla. Myös kollegoilla työpaikan vaihto on sujunut nopeasti.
– Vähän siinä oli mielessä, että mitenköhän työnantajat katsovat Uroksella työskennelleitä. Mutta työnantajat ovat olleet fiksuja eivätkä ole henkilöineet tilannetta työntekijöihin.
– Toki osa on tuntenut harmia ja jopa häpeääkin mediamylläkän keskellä, mutta eivät palkkaavat yritykset katso asiaa samalla tavalla. He etsivät ammattitaitoisia työntekijöitä.
Tuotteissa piilee menestyksen mahdollisuus
Uroksella kehitetyt palvelut olivat insinöörin mukaan globaaleja ja maailman mittakaavassa korkealuokkaisia. On vielä mahdollista, että pesänjakaja löytää konkurssipesästä toimivia liiketoimintakokonaisuuksia, jotka jokin yritys voi ostaa ja viedä eteenpäin.
Rahoitussotkut eivät insinöörin mielestä osoita laajaa kasvurahoituksen väärinkäyttöä.
– Kyllä ne Tekesin ja Business Finlandin tuet pitää rehellisellä pelillä hakea. Eivät ne helposti tule.
– Voi tietysti miettiä, pitääkö ehtoja vielä tiukentaa, ettei yhteiskunnan tukia voi käyttää väärin. Mutta kyllä kannatan sitä, että yrittäjyyttä tuetaan. Yrittäjän maailma on jo tarpeeksi haastava muutenkin.
Velat kasvoivat liikaa
Uros asetettiin konkurssiin 13 miljoonan euron velan vuoksi. Yritys oli raportoinut 2,7 miljardin euron liikevaihdosta ja satojen miljoonien eurojen voitoista.
Viime vuoden maaliskuussa yritys siirsi pääkonttorinsa Sveitsiin, jossa yrityksen omistajat eivät ole julkista tietoa. Syksyllä 2021 Uroksesta aloitettiin poliisitutkinta mahdollisen törkeän avustuspetoksen selvittämiseksi.
Konkurssipesän hoitaja irtisanoo viimeisetkin työntekijät, ja heille maksetaan palkat palkkaturvan kautta.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Topntp/Mostphotos