Marko Matilainen viettää jouluaaton töissä kantaverkkokeskuksessa.
Matilainen valvoo, että verkossa ei ole häiriöitä.
Imatran Voiman muuntamon pienoismalli koristaa keskuksen aulaa.
Fingridin kantaverkkokeskus työllistää insinöörejä.
Insinööri-lehti

Insinööri sähköistää joulun

Aattoiltana kaikki perheet kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen ja avaavat kuusen äärellä pukin tuomia lahjoja. Tai ainakin melkein kaikki.

Voimajärjestelmän hallinnan asiantuntija Marko Matilainen menee jouluaattona yövuoroon Fingridin kantaverkkokeskukseen Helsingissä. Työputki päättyy joulupäivän vasta aamuna ja alkaa nukkumaanmenolla.

– Se on ihan perusjuttu ja kuuluu kolmivuorotyöhön, Matilainen kommentoi.

Joulupäivän vastaisena yönä hän valvoo, että kantaverkko toimii ja sähkö virtaa jokaiseen kotiin.

Työ vaatii käsisäätöä

Automatiikka ohjaa kantaverkon toimintaa osittain, mutta ihminen tekee säätöjä ja erilaisia toimenpiteitä tunneittain. Työ vaatii valppautta ja jatkuvaa päätöksentekoa.

– Minä keskityn reaalimaailmaan, tähän hetkeen ja seuraavaan tuntiin, Matilainen kuvailee.

Verkossa tapahtuu harvoin häiriöitä, eivätkä ne useinkaan näy kuluttajille. Korjaamatta ne voisivat aiheuttaa isoja sähkökatkoja. Silloin insinöörit etsivät vikoja ja ratkaisuja ja saattavat sulkea tai käynnistää varavoimalaitoksia.

– Jos täällä ei olisi ketään, yhteiskunta olisi äkkiä pimeänä.

Kantaverkossa säädetään myös sähkönsiirron linkkejä. Suomen verkko on kiinteästi yhteydessä naapurimaihin. Sähköä siirretään Suomen sekä Ruotsin, Norjan, Venäjän ja Viron välillä.

Uusiutuva kasvaa

Sähkönsiirto muuttuu koko ajan hektisemmäksi. Uusiutuvan energian kasvu aiheuttaa välillä voimakkaita tuotannon muutoksia, jolloin verkon jännitettä pitää säätää tiuhaan tahtiin.

– Ainakin se työllistää, Matilainen tokaisee.

Joulun leipomiset ja saunomiset eivät näy sähkönkulutuksessa juuri lainkaan. Kuluttajien vaikutukset ovat pieniä verrattuna suuriin teollisuuslaitoksiin. Yleisesti talvikuukausina sähkönkulutus on kuitenkin huipussaan.

Kantaverkko muodostaa renkaan, joten jos jostakin suunnasta virta ei kulje, se tavoittaa yleensä toista kautta. Katkot kantaverkossa ovat harvinaisia. Toimitusvarmuus on yli 99 prosenttia.

– Me pidämme valot päällä valtakunnassa.

Tämän Matilainen sanoo 20 vuoden työkokemuksella Fingridillä. Hän valmistui sähkövoimatekniikan insinööriksi nykyisestä Savonia-ammattikorkeakoulusta Kuopiosta vuonna 1997 ja tuli Fingridille töihin seuraavana vuonna käyttöinsinööriksi.

Joulujuhla viivästyy

Työpaikan perinteisiin kuuluu jouluruoan tilaaminen aattona työskenteleville. Kaikki saavat toivoa suosikkiruokiaan pöytään. Tilille kilahtavat tietysti myös työehtosopimuksen mukaiset korvaukset.

Yövuorojen putki päättyy Matilaisella joulupäivän aamuna. Unien jälkeen hän pääsee viettämään viikon lomaa perheensä kanssa yhtiön loma-asuntoon Vierumäelle.

Työ rytmittää joka vuosi koko perheen ja suvun joulun viettoa. Jos Matilainen on aamuvuorossa, juhlitaan illalla, ja jos iltavuorossa, juhlitaan aamupäivällä. Yövuoro siirtää juhlinnan joulupäivään.

– Lapset odottivat pienenä kovasti sitä, milloin isä herää, Matilainen hymähtää.

Matilainen kertoo videolla arvionsa Joulupukin sähkönkäytöstä.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto
Valvomokuva: Fingrid