Meri-Pori on tuottanut sähköä muutaman päivän ajan alkuvuodesta.
Insinööri-lehti tekniikka

Ilmastopahis ja pelastusenkeli

Hiilellä tuotettua sähköä ei enää haluta. Silti se kelpaa, kun virtaa ei saa muilla tuotantotavoilla.

Fortumin Meri-Porin kivihiililaitosta on soudettu ja huovattu edestakaisin viime aikoina. Fortum ja Huoltovarmuuskeskus lykkäsivät helmikuussa voimalan siirtymistä huoltovarmuuskäyttöön kuukaudella huhtikuun alkuun.

Alun perin voimalan piti siirtyä huoltovarmuuden piiriin kaupallisilta markkinoilta maaliskuun alussa. Viivästyksellä haluttiin tasata sähkön hintavaihtelun riskiä, koska talvella pelättiin sähköpulaa vielä alkukeväästä.

Huoltovarmuussopimuksen aikana laitosta käytetään vain vakavissa sähköjärjestelmän kriisi- ja häiriötilanteissa. Huoltovarmuuskeskus on varannut voimalan käyttöön vuoden 2026 loppuun.

Laitos käynnistyy 12 tunnissa

Turvallisuuden vuoksi Fortum ei kerro tarkasti laitoksen työvuoroista, mutta laitoksella on miehitys kellon ympäri riippumatta siitä, onko laitos käytössä vai ei. Tuotanto pitää pystyä käynnistämään 12 tunnissa.

– Laitoksen ollessa valmiudessa tehtävät keskittyvät laitoksen käynnistyskyvyn varmistamiseen, Fortumin teollisuuden sähköistämishankkeista vastaava johtaja Vesa Maso sanoo.

Meri-Porin laitoksen toiminta on ollut useita vuosia kaupallisesti kannattamatonta. Laitos oli tehoreservissä vuosina 2017–2022. Vuoden tauon jälkeen laitos valittiin jälleen tehoreserviin.

Fortum luopuu strategiansa mukaan hiilivoimasta vuoden 2027 loppuun mennessä. Suomi on sitoutunut luopumaan hiilen energiakäytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Hiilen vuoksi Meri-Pori on ollut häpeätahra kotimaisessa energiantuotannossa, mutta samalla se on ollut kaivattu varmistus, ettei sähkö lopu kovimmissakaan kulutuspiikeissä.

– Kieltämättä, näin asia on historiassa mennyt. Itse näen asia siten, että hiilivoimalaitoksella on roolinsa vielä jonkin aikaa sähköntuotannon varmistajana polttoaineen varastoitavuuden vuoksi, Maso sanoo.

Meri-Porin historia alkaa vuodesta 1994 ja päättyy vuonna 2027.
Meri-Porin historia alkaa vuodesta 1994 ja päättyy vuonna 2027.

Uusi työ odottaa sulkemisen jälkeen

Laitoksen käyttö- ja kunnossapidosta vastaa Caverion Industries. Laitoksella on noin 40 työntekijää. Nykyiset työntekijät eivät välttämättä jää tyhjän päälle, kun nykyinen käyttö loppuu.

– Suunnitelmissamme on kehittää voimalaitosalueelle uutta toimintaa voimalaitoksen toiminnan loputtua. Uusi toiminta aikanaan avaa mahdollisuuksia työpaikkoihin myös voimalaitoksen nykyisille työntekijöille normaalien työnhakukanavien kautta, Maso kertoo.

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Pori voimalaitos on Suomen viimeinen vain sähköä tuottava hiililauhdelaitos. Voimala on teholtaan 565 megawattia, ja se otettiin käyttöön vuonna 1994.

Ilman sopimusta varavoimasta voimala olisi suljettu. Vuonna 2022 voimala ei ollut tehoreservissä, mutta seuraavana vuonna voimala jälleen valittiin sen piiriin.

Voimalaitos on tuottanut sähkömarkkinalle joitakin päiviä alkuvuoden aikana. Toissa talvena Meri-Porin tuotantoa tarvittiin, kun Olkiluoto 3:n tuotanto ei toiminut vielä säännöllisesti.

Teksti ja grafiikka: Janne Luotola
Kuva: Fortum