Viivu Seila kaipaa lisää joustoa työelämään.
Insinööri-lehti politiikka

Hyvässä yhteiskunnassa kaikki pysyvät mukana

Turkulainen Viivu Seila tietää, että nuorena osaa ja ehtii: 25-vuotias insinööriopiskelija käy töissä, opiskelee ja on mukana politiikassa tosissaan.

Turun ammattikorkeakoulussa kemiantekniikan insinööriksi opiskeleva Seila kertoo ajautuneensa politiikkaan puolivahingossa.

­– Olin 17-vuotias ja näin, kuinka moni nuori lähiympäristössäni voi huonosti. Oli päihteiden käyttöä, tuttuni teki itsemurhan ja niin edelleen. Tuli tarve vaikuttaa elinympäristöön, muuttaa asioita paremmiksi. Pyrin nuorisovaltuustoon ja siitä se lähti, hän sanoo.

Politiikka vei Seilan saman tien mennessään. Keväällä on edessä jo toiset eduskuntavaalit. Vuoden 2021 kuntavaaleissa heltisi paikka Turun kaupunginvaltuustoon SDP:n ehdokaslistalta.

Kaikki ovat arvokkaita

Seila on ammatiltaan lähihoitaja. Hän työskentelee lähihoitajana Aspa-koti Liljalaaksossa, joka tarjoaa tuettua asumista mielenterveyskuntoutujille ja muille tukea tarvitseville ihmisille.

Työn kautta hän on nähnyt, kuinka tärkeää on pitää kaikki ihmiset mukana yhteiskunnassa. Hän puhuu työn merkityksellisyydestä: valtaosa ihmisistä haluaa antaa oman panoksensa yhteiskunnan rakentamiseen, oli se sitten pieni tai suuri.

– Kaipaan lisää joustoa työelämään. Olen muun muassa kuuden tunnin työpäivän vankka kannattaja. On hälyttävää, kuinka paljon työuupumuksesta johtuva työkyvyttömyys on viime vuosina lisääntynyt.

– Kaikki eivät olet superihmisiä. Kaikki pitäisi kuitenkin pystyä pitämään mukana, hän sanoo.

Seilan mielestä todellisia kannustinloukkuja ovat sellaiset, jotka estävät ihmistä osoittamaan oman, vaikka vähän vaatimattomankin aktiivisuuden.

Vastakkainasettelu on harmillista

Seilan mukaan seuraavan vaalikauden haasteet kietoutuvat talouteen ja turvallisuuteen. Hän toivoo, että Suomen turvallisuuspolitiikan uudelleenasemointi sujuu ilman isoja ristiriitoja.

– Kun puhutaan taloudesta, on syytä muistaa, että taloudessa tehtäviin ratkaisuihin liittyy mitä suuremmassa määrin ihmisten hyvinvointi. Vaalien alla puhutaan taatusti paljon taloudesta ja sen laittamisesta kuntoon. Se ei saa tarkoittaa sitä, että se ajaa osan ihmisistä ulkopuolelle, vaarantaa heidän hyvinvointinsa.

Seilan mielestä yksi haasteista on vastakkainasettelun lisääntyminen politiikassa. Nuoren poliitikon mukaan puolueet puhuvat toistensa ohi, yli ja päälle.

– Se jos mikä on harmillista, hän huokaa.

Seilan elämään mahtuu muutakin kuin työtä, opiskelua ja politiikkaa. Hänen miesystävällään on lapsi, mikä tuo arkeen omat rutiininsa.

­– Koiran kanssa tulee tietenkin ulkoiltua päivittäin. Ulkona liikkuminen on hyvin terapeuttista ja antoisaa. Siellä ajatukset kirkastuvat, liittyvät ne sitten työhön, opiskeluun tai politiikkaan, Seila sanoo.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki