Dna-näytteet ovat valokäsittelyssä.
Pöydällä valmistellaan agaroosigeeliajoa.
Maria Leino tutkii sinisen valon vaikutuksia.
Wisdom Sterile -desinfiointi- ja sterilointilaatikko
Insinööri-lehti

Funktionaaliset valaisimet tappavat bakteereita

Salolaisella Led Tailor Innova7ionilla menee lujaa. Vuonna 2014 perustettu yhtiö suunnittelee ja valmistaa valaisimia, jotka on tarkoitettu tarkasti rajattuihin käyttökohteisiin. Kohteita ilmaantuu lisää sitä mukaa, kun valon ominaisuuksia ehditään tutkia.

– Olemme ihmetelleet, ettei Suomessa ole tehty tutkimuksia siitä, miten valon spektreillä voidaan vaikuttaa ympäristöön. Se on yllättävän uusi alue, sanoo toimitusjohtaja Mika Nummenpalo.

Vastakehitetyt fotonivalaisimet puhdistavat huoneilmaa tunkeutumalla bakteereiden ja homeiden dna:han ja rikkomalla niiden rakenteen sisältäpäin. Näin voidaan ehkäistä tautien leviämistä. Valo voidaan kytkeä päälle silloin, kun kukaan ei oleskele huoneessa.

– Fotonivalaisimet ovat mielenkiintoisin alue, jota olen ollut kehittämässä. On jännittävä ajatus, että valo voi tuhota bakteereita, sanoo mekaaninen suunnittelija Simo Lampinen.

Valoterapialaisimet puolestaan on tarkoitettu lievien ja keskivaikeiden psoriasiksen ja atopian aiheuttamien iho-oireiden lievittämiseen ja poistoon. Teho perustuu vaarattomaan siniseen led-valoon. Hoidon aikana käyttäjän on suojattava silmänsä.

Runsaasti tuotekehitystä

Mikkelin AMK:sta materiaalitekniikan insinööriksi valmistunut Lampinen suunnittelee valaisimien mekaaniset osat ja muodostaa niistä toimivia kokoonpanoja.

– Työ vaatii ongelmanratkaisua. Asiakas sanoo, mitä hän haluaa, ja me toteutamme toiveet mahdollisuuksien mukaan, Lampinen tiivistää.

Tuotekehitykseen, valaisimien standardoimiseen ja esimerkiksi lääkennällisten laitteiden hyväksymismenettelyihin kuluu yritykseltä paljon aikaa.

– Kun teimme kokeiluja Salofan puhdastiloissa Salossa, yllätyimme siitä, kuinka hyvin valo toimi. Se panee tiettyjä fysiikan oppeja uusiksi, Nummenpalo sanoo.

Testauksissa on Capstone-hankkeen kautta mukana myös Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopiskelija Maria Leino testaa Turussa muun muassa sinisen valon vaikutusta bakteerien kasvuun ja dna:han.

– Projekti on järjettömän hyvä esimerkki siitä, mihin insinöörikoulutuksen pitää mennä: vahvasti tavoitteelliseen projektiopiskeluun ja yritysyhteistyöhön, Leino sanoo.

Erilaisia käyttökohteita

Funktionaalisia ledivaloja voidaan käyttää tulevaisuudessa monissa kohteissa. Niille on tarvetta puhdastiloissa, yleisissä tiloissa, wc- ja kylpyhuoneissa, toimistoissa, odotushuoneissa, kuntosaleissa, luokissa, suurkeittiöissä, viljavaroistoissa, sikaloissa ja homevaurioiden korjauksissa.

– Viimeisen neljän kuukauden aikana on käynyt ilmi järkyttävä määrä erilaisia tiloja, joissa olisi käyttöä näille ledeille, Nummenpalo sanoo.

Mahdollisuuksia on niin paljon, ettei nyt 15-henkinen yritys pysty tekemään kaikkea itse. Ideana on toimia asiantuntijaorganisaationa, joka pystyy suunnittelemaan ja valmistuttamaan tarvittavia ledejä eri alojen asiakkaille. Jos suunnitelmat toteutuvat, vuoden kuluttua yrityksessä työskentelee 35 henkeä.

– Pienessä yrityksessä on mukavampi työskennellä kuin isossa suunnittelutoimistossa. Isossa hukkuu massaan, kun taas täällä pystyy työskentelemään enemmän yksilönä, Lampinen sanoo.

Led Tailor Innova7ion laajentaa nopeasti ulkomaille. Tytäryhtiöitä on perusteilla Venäjälle, Kiinaan, Etelä-Koreaan, Ruotsiin, Saksaan ja Skotlantiin. Yhtiön laajentumista helpottava osakeanti päättyy elokuussa.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuvat: 3 ensimmäistä Maria Leino ja viimeinen Led Tailor Innova7ion