Miika Pernu, Arttu Nevalainen ja Sander Soitu tuovat älyä pikkulaitteeseen.
Vasemmalla on Iotsu ja oikealla kehitteillä oleva taipuisa ja litteä älylaastari.
Magneettisen Iotsun voi kiinnittää vaikka ilmanvaihtokanavaan.
Small Data Garden toimii Riihimäen vanhassa voimalaitoksessa.
Insinööri-lehti

Eurooppa kiinnostui riihimäkeläisestä pikkulaitteesta

Tukiasematon langaton verkko tekee uudesta älymittarista niin näppärän, että se kiinnostaa Eurooppaa myöten.

Vanhan voimalaitoksen uumenissa Riihimäellä toimii pieni laboratorio, jossa kehitetään älylaitteita. Small Data Garden valmistelee joustavaa ja litteää laastaria, joka voidaan liimata haluttuun paikkaan mittaamaan lämpötilaa ja lähettämään tieto eteenpäin. Tulossa on myös vastaavankaltainen teippi, joka sinetöi pakkauksen ja ilmoittaa repeytyessään avaamisesta.

– Vaikeinta kehityksessä on se, että pitää pärjätä ilman perinteistä piirilevyä. Kaikki piirilevyn ominaisuudet toteutetaan joustavan rakenteen sisälle, järjestelmäasiantuntija Sander Soitu kertoo.

Small Data Garden on valittu EU:n Smartees-ohjelmaan, joka kokoaa eurooppalaista älyratkaisujen verkostoa. Hankkeen tavoite on kehittää joustava langattomaan iot-verkkoon yhdistetty laitealusta.

– Me olemme kärkijoukoissa tekemässä tätä tuotteeksi asti, Soitu kehuu.

Tulitikkuaski pystyy moneen

Sovellusten taustalla on Sigfox-verkko, jota hyödyntävät laitteet toimivat äärimmäisen vähällä virralla. Verkkoa hyödyntävä Small Data Gardenin Iotsu-laite pystyy pienellä akulla toimimaan vuosia.

Laite on vain hieman tulitikkuaskia pidempi ja korkeampi, ja se varustellaan asiakkaan tarvitsemilla antureilla. Iotsun etuna muihin iot-laitteisiin verrattuna on se, että sen anturit eivät tarvitse erikseen asennettavia tukiasemia.

– Mahtavinta tässä työssä on se, että pääsee tekemään jotain, mitä ei vielä ole olemassa, sanoo ohjelmistosuunnittelija Arttu Nevalainen, joka suorittaa vielä viimeisiä tieto- ja viestintätekniikan opintojaan Hämeen ammattikorkeakoulussa Hamkissa.

Prototyypit syntyvät Riihimäen toimistolla, mutta komponentit tulevat maailmalta. Myytävien tuotteiden valmistus tapahtuu Suomessa ja lähialueilla.

Iotsu on käytössä monessa paikassa. Riihimäellä laitteet mittaavat sisä- ja ulkoliikuntatilojen käyttöastetta. Logistiikkayritykset käyttävät niitä kuljetusten kylmäketjun seurantaan. Laitteet valvovat kiinteistöjen lämpötilaa ja ohjaa epäsuorasti ilmastointia Nurmijärvellä.

– Yksinkertainen laite voi säästää ihmisiltä todella paljon vaivaa ja aikaa, Soitu maalaa.

Uteliaisuus kasvattaa osaamista

Uuden teknologian tuntemusta ei saa suoraan koulun penkiltä. Silti Hämeen ammattikorkeakoulu Hamk vaikuttaa voimakkaasti Small Data Gardenin kehitykseen. Monet työntekijät ovat entisiä Hamkin opiskelijoita, jotka ovat tehneet harjoittelunsa yrityksessä.

Koulutus auttaa työssä ennen kaikkea rohkaisemalla aktiiviseen tiedonkeruuseen.

– Osaamisen kehittäminen vaatii paljon tutkimustyötä netissä, uutisten seuraamista ja perehtymistä erilaisiin laitteisiin, järjestelmäasiantuntija Miika Pernu sanoo.

Viime vuonna perustettu Small Data Garden tavoittelee nopeaa kasvua. Kotimaisessa kasvuyhtiössä työskentelee reilut kymmenen henkeä, joista suurin osa on insinöörejä. Etenkin sulautettujen järjestelmien tuntijoille on kysyntää.

Nykyinen porukka työskentelee kiivaaseen tahtiin. Älyteipin prototyyppi valmistuu vuoden loppupuolella ja tulee luultavasti osaksi Iotsu-tuoteperhettä ensi vuonna.

– Parasta työssä on se loppuhuipennus, kun laite toimii niin kuin pitää, Pernu fiilistelee.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto