Jyväskylässä toimivassa 3D Formtechissa valmistetaan tulostamalla protokappaleita ja sarjatuotteita hankalasti valmistettavista osista, joiden teettäminen perinteisin menetelmin olisi hidasta tai kallista. Asiakkaista ja osista ei liikesalaisuuden vuoksi voi kertoa tarkasti.
– Ne ovat yksittäisiä komponentteja isoihin koneisiin tai sarjoja teollisuuden tarpeisiin, muotoilee lisäävän valmistuksen insinööri Sami Koivulahti.
Koivulahden vastuulle yrityksessä kuuluu koko tuotantoketju alusta loppuun. Hän tekee tarjouslaskentaa, konsultoi kappaleiden muotoilussa sekä suunnittelee tuotannon ja jälkikäsittelyn. Varsinaisesta valmistuksesta ja koneiden käytöstä huolehtivat koneistaja-operaattori.
3D Formtechilla on käytössä sekä muovitulostin että metallitulostimia. Muovitulostimella teettävät töitä lähinnä muotoiluyritykset ja teollisuus, kun taas metallitöitä tilaavat perinteiset konepajat.
Dmls-menetelmällä toimiva metallitulostin käytännössä hitsaa laserilla esineitä kerros kerrallaan tukimateriaalin päälle. Kerroksen paksuus vaihtelee 0,03 ja 0,06 millimetrin välillä.
Konsultointi palkitsee
Tyydyttävintä työssä on Koivulahden mielestä asiakkaiden konsultointi. Tulostuksella on etuja ja rajoitteita, jotka kannattaa ymmärtää ennen tulostettavien osien suunnittelua.
Tulostus sopii nopeaan aikatauluun ja esineisiin, joiden geometria on hankala tai jopa mahdoton perinteisin menetelmin valmistettavaksi. Tulostamalla voi säästyä työstöltä, kuten sahaamiselta, sorvaamiselta tai poraamiselta.
– Joskus pystymme suunnittelemaan osat sellaisiksi, että ne ovat valmiita suoraan tulostimesta ilman koneistamista. Ne ovat hyviä keissejä, kun saa kaiken hyödyn irti valmistusmenetelmästä.
Tulostin valmistaa esineitä, joiden leveys ja syvyys on enintään 25 senttimetriä ja korkeus enintään 32 senttimetriä. Tuotantomäärät ovat tyypillisesti yksittäiskappaleista kymmeniin kappaleisiin. Toimitusajat ovat lähtökohtaisesti 7–10 työpäivää.
Oppimista riittää
Koivulahti valmistui tänä vuonna Jyväskylän ammattikorkeakoulusta konetekniikan insinööriksi. Aiemmin hän työskenteli teollisuudessa eri tehtävissä, mutta kipinä 3d-tulostamiseen syttyi vasta opintojen alussa viisi vuotta sitten.
– Koululle hankittiin muoviprinttereitä. Ne olivat ihan harrastelijalaitteita, mutta siitä se ajatus lähti.
Laitteet kehittyvät, ja suunnittelu haastaa kerta toisensa jälkeen. Oppimista riittää työtehtävien keskellä nopeasti kehittyvällä alalla.
– Kun tulee uusia käyttökohteita, missä eivät vanhat taidot riitä, lähden kaivamaan tietoa.
Menetelmät kehittyvät
Koivulahti on ehtinyt työskennellä nykyisessä tehtävässään kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana alalle on tullut uutta tekniikkaa, uusia yrityksiä ja monet suuryritykset ovat hankkineet omia koneita. Myös Koivulahden taidot ovat kehittyneet etenkin tulostettavien esineiden tuennassa.
– Kappaleessa on hirveä määrä lämpöä, ja siihen tulee lämpövääntymiä. Tärkeintä on oppia suunnittelemaan tulostukset niin, että ne pysyvät muodossaan.
Vuonna 2014 perustetulla 3D-Formtechilla on Jyväskylässä töissä kymmenen työntekijää. Heistä insinöörejä on kolme ja kaksi insinööriopiskelijaa. Yhtiöön haetaan parhaillaan kahta henkilöä myyntiin. Kasvua rahoittaa pääomasijoitusyhtiö Midinvest Management, joka ilmoitti sijoituksestaan viime viikolla.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Jari Lipponen / 3D Formtech