Pääohjelmistosuunnittelija Miika Santala työskentelee CyberVille-alustan parissa.
Insinööri-lehti

Esineiden internet tekee tuloaan

Tiedonvälityksen seuraavan suuren aallon nostattaa esineiden internet. Lähitulevaisuudessa yhä arkipäiväisemmät laitteet ja esineet voivat lähettää ja vastaanottaa tietoa.

– Meillä alan toimijoilla on haaste saada kaikki ymmärtämään esineiden internet ja sen mahdollisuudet, sanoo CyberLightningin pääohjelmistosuunnittelijana toimiva insinööri Miika Santala.

– Ei oikein osata ajatella, mitä kaikkea se voi mahdollistaa. Mikään ei estä käyttämästä sitä myös kuluttajaluokan sovelluksissa.

IoT voi auttaa esimerkiksi laitteiden etähuollossa, erilaisten toimintojen seurannassa ja raportoinnissa sekä tuoda uusia ulottuvuuksia elektroniikan viihdekäyttöön. Nykyisellään Internet Of Things (IoT) on käytössä lähinnä teollisuudessa ja siitä puhutaan myös muun muassa teollisena internetinä.

– Ei se ole oleellista, millä nimellä sitä kutsutaan. Me puhumme keskenämme kaiken internetistä.

IoT:ssa esineet voivat olla yhteydessä toisiinsa ja tuottavat luonnollisesti tietoa myös ihmisten käyttöön muun muassa erilaisten sensoreiden avulla. Puhelimet ja uudet televisiotkin alkavat olla jo yhteydessä nettiin. Esineiden älykkyys saattaa alkaa kasvaa nopealla tahdilla, jos ja kun niihin sulautetaan sensoreita ja lähettimiä.

Ainutlaatuinen alusta

Oululainen CyberLightning on kehittänyt avoimen lähdekoodin ratkaisuja vahvasti hyödyntävän CyberVille-alustaratkaisun, jolle on löytynyt käyttöä muun muassa teollisuudesta.

Santalan mukaan alusta on omimmillaan siellä, missä täytyy pystyä ymmärtämään valtavia datamääriä ja kaivaa niistä oleellinen tieto, esimerkiksi energiaverkoissa ja älykkäissä kaupunkiympäristöissä. CyberVille pystyy keräämään ja prosessoimaan tietoa sekä tarjoamaan sitä ihmisten käyttöön ymmärrettävässä muodossa.

Nykyisin 14 ihmistä työllistävällä yrityksellä on mahdollisuudet kasvaa maailman mittakaavassa suureksi toimijaksi etenkin teollisen internetin saralla.
Ymmärtää kaikkea dataa

Monimutkaisen tiedon yksinkertaistamisen lisäksi CyberVillen vahvuus on siinä, että se ei ole sidoksissa mihinkään datatyyppiin. Siksi se on helposti integroitavissa erilaisiin ja erikokoisiin järjestelmiin. Lisäksi CyberVille-alustan sovellukset toimivat kaikilla päätelaitteilla yleisimmistä webselaimista mobiilikäyttöjärjestelmiin.

Vahvuuksiin kuuluu myös tiedon visualisointi tarvittaessa vaikka kolmiulotteiseksi. Se auttaa esimerkiksi johtoporrasta päätöksenteossa.

– Yrityksen juuret ovat 3D-puolella: mallinnuksessa, sisällöntuottamisessa ja neuvottelutyökalujen kehittämisessä.

Valtava kasvupotentiaali

Digitalisoituminen tulee jatkossa yltämään uusille alueille, sillä se tehostaa toimintaa, tuo säästöjä sekä yksinkertaisesti helpottaa elämää.

IoT-alalla on maailmanlaajuisesti jo miljardien eurojen liikevaihto ja jatkossa alan liiketoiminnan arvioidaan olevan satojen miljardien arvoista. CyberLightningin ja sen päätuotteen potentiaali on huomattu, sillä se keräsi loppukesästä 3,2 miljoonan euron rahoituksen.

– Nyt olen vasta huomannut, mitä start up -yritys oikeastaan tarkoittaa. Välillä on aika kiire, etenkin johtoportaalla.

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta tietotekniikkainsinööriksi valmistunut Santala koodasi CyberVillen tärkeimmät rivit yhdessä yrityksen teknologiajohtajan Jarkko Vatjus-Anttilan kanssa. Yrityksessä työskentelee nykyisin myös kaksi muuta AMK-insinööriä.

– Ei tässä ole sellaista tullut eteen, että olisi kompetenssi loppunut annetuissa työtehtävissä, tällä hetkellä asiakasprojektien kanssa työskentelevä Santala sanoo.

Tietoturvan varmistaminen on entistä tärkeämpää, kun jatkossa yhä useampi laite tuottaa dataa moninaisista kohteista. Etenkin liiketoimintakentällä se on todella tärkeää.

Teksti ja kuvat: Sami Korkala