Insinööri-lehti

Arkiset valinnat ovat paras keino torjua harmaata taloutta

”Harmaa talous – musta tulevaisuus” -kampanja kannustaa nuoria pohtimaan harmaata taloutta ja sen vaikutuksia omaan elämäänsä. Kampanjan tavoitteena on tehdä selväksi, että jokainen meistä on oikea henkilö torjumaan harmaata taloutta. Akava on mukana kampanjassa ja nostaa esiin harmaat ylityöt osana harmaata taloutta.

Välistävetäjä vie kaikilta

– Tee työtä vain verokortilla ja huolehdi siitä, että palkkasi maksetaan pankkiin, ei käteen. Kun tunnet oikeutesi ja velvollisuutesi työntekijänä, huolehdit samalla sekä omasta taloudesta että tulevaisuudestasi poliisitarkastaja Matti Rinne Poliisihallituksesta sanoo.

Tekemällä ja teettämällä työt rehellisesti verokortilla ja pyytämällä kuitin ostoksista viet harmaalta taloudelta tehokkaasti toimintamahdollisuuksia. Arkiset valinnat ovat monin verroin tehokkaampia nakertamaan harmaan talouden toimintamahdollisuuksia kuin jo tapahtuneisiin rikoksiin kohdistuvat toimet.

Testaa tietosi

Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjan sivusto osoitteessa www.mustatulevaisuus.fi. Sivustolle on koottu tietoa harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta ja siellä voi testata myös omaa tietämystään aiheesta.

Lisäksi facebook testissä vois seikkailla harmaan talouden kaupungissa. Linkki löytyy kampanjan nettisivuilta.

Harmaata taloutta ovat torjumassa ovat sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, oikeusministeriö, Tulli, Verohallinto, Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Eläketurvakeskus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Finanssialan Keskusliitto, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Palkansaajajärjestö Pardia, Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto, SAK, STTK, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL, Suomen Yrittäjät ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL.