Heijastusnäytöllä näkyy ympäristön päällä muun muassa kartta, suuntima ja kameran kuva.
Antti Hynynen tapasi Slushissa yhteistyökumppaneita.
Insinööri-lehti tekniikka

Anarky Labs loi heijastusnäytön droonien lentäjille

Lisätyn todellisuuden ominaisuudet miehittämättömiin aluksiin helpottavat viranomaisten etsintä- ja pelastustehtäviä.

Erilaiset droonit ovat yleistyneet siviili- ja sotilaskäytössä nopeasti. Suomalainen startupyhtiö Anarky Labs on kehittänyt Airhud-heijastusnäytön, jonka avulla ilma-aluksen ohjaaminen helpottuu ja tehostuu entisestä. Eri viranomaiset käyttävät ohjelmistoa Suomessa, muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

– Käyttötarkoituksia on erilaisia: onnettomuuspaikkojen kuvaukset, tilannekuvan muodostaminen ja etsintä- ja pelastusoperaatiot, myyntijohtaja Antti Hyttinen luettelee.

Pelastustehtävissä lasit näyttävät suoraan lentäjälle esimerkiksi lämpökamerakuvaa maastosta.

Ohjelmisto välittää tietoa ilma-aluksen ohjaimen ja virtuaalitodellisuuden lasien välillä. Tietoturvan kannalta olennaista on, että ohjelmisto ei tallenna tai lataa tietoa pilveen, ellei käyttäjä halua erikseen integroida ominaisuutta.

Mittarit ilmestyvät näkymän päälle

Lisätyn todellisuuden laseilla droonin pilotti saa silmilleen joko virtuaalitodellisuuden tai lisätyn todellisuuden näkymän. Koulutuskäytössä harjoittelija pääsee oikealla ohjaimella todelliseen maastoon lennättämään virtuaalista lennokkia. Tiukassa tilanteessa ympäristön häiriöitä voidaan sulkea virtuaalitodellisuutta hyödyntämällä, vaikka lennettäisiin oikealla lennokilla.

Lisätyn todellisuuden ominaisuudet puolestaan näyttävät tehtävän kannalta olennaista tietoa. Lentäjä näkee oman ympäristönsä lisäksi suoraan kartan ja droonin oman kameran ottaman kuvan. Lisäksi näyttöön piirtyy tärkeitä tietoja, kuten suuntima, korkeus ja jäljellä oleva lentoaika.

– Lentoaika on monesti lyhyt, ja esimerkiksi pelastusoperaatiossa ajankäyttö pitää optimoida ennen kuin droonin on pakko lentää akunvaihtoon tai lataukseen.

Airhud toimii useiden virtuaalilasien, kuten Metan ja Microsoftin valmistamien laitteiden kanssa. Ne voi yhdistää eri valmistajien, kuten DJI:n koptereihin. Anarkyn teknologia on patentoitu.

Ohjelmisto korvaa näköyhteyden

Suomessa laki vaatii lennättäjältä näköyhteyden alukseen. Laintulkinta siitä, onko lisätyn todellisuuden laseilla saatava näköyhteys riittävä, ei ole täysin selvä.

– Käytännössä meidän asiakkaillamme on poikkeusluvat, joten heidän ei tarvitse välittää laintulkinnasta. Toki toivomme, että tulevaisuudessa lainsäätäjä näkee tämän fyysisen näköyhteyden korvaajana, Hyttinen sanoo.

Lisätty todellisuus parantaa pilotin kykyä hahmottaa lentoa. Pilotti näkee sijainnin, vaikka alus katoaisi rakennuksen kulman taakse tai hautautuisi sumuun.

Turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyminen maailmalla on saanut useat käyttäjät siirtymään kiinalaisvalmistaja DJI:n runsaasti levinneistä laitteista länsimaisiin valmistajiin, kuten ranskalaiseen Parrotiin tai amerikkalaiseen Skydioon. Lennokkimarkkinat ovat kuumentuneet, ja kysyntää laitteille ja sovelluksille on.

Airhud-ohjelmisto soveltuu sekä sotilas- että siviilikäyttöön. Siksi yritys joutuu käytännössä rajaamaan tuotteensa länsimarkkinoille.

Pilotiksi tarvitaan ihminen

Anarky Labs keskittyy käyttötarkoituksiin, jossa drooneja ohjaa ihminen. Jo nyt markkinoilla on aluksia, jotka lentävät kokonaan tekoälyn ohjaamina.

– Molemmille teknologioille löytyy paikkansa. On operaatioita, joissa on tärkeää, että ihminen on puikoissa. Käytännössä tekoälyn ohjaama drooni vaatii paljon ylimääräistä laitteistoa tarkkailemaan ympäröivää ilmatilaa, mikä taas lisää kustannuksia. Meidän ratkaisumme on kustannustehokas, Hyttinen kertoo.

Helsingissä toimiva Anarky Labs on perustettu kolme vuotta sitten. Yhtiö osallistui Slush-kasvuyritystapahtumaan Helsingissä yhteistyökumppaneiden tapaamista varten. Liikevaihto on tänä vuonna kasvanut kuusinumeroiseen summaan.

Töissä on tällä hetkellä 11 henkeä. Tarkoitus on rekrytoida lisää työntekijöitä ensi vuoden aikana, todennäköisesti tuotekehityksen ja myynnin tehtäviin.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Janne Luotola ja Anarky Labs