Juha-Matti Rannan (vas.) mukaan ehdokkuus innovaatiokisassa on tuonut näkyvyyttä.
Olli Järvinen vastaa järjestelmän käyttöönotosta asiakkaan luona.
Insinööri-lehti

Aika on enemmän kuin rahaa

Oululaisen Medanetsin järjestelmä tuo langattomuutta ja laatua hoitotyöhön. Se on ehdolla Vuoden Terveysinnovaatioksi.

Olli Järvinen näyttää löytäneen juuri sellaisen työn, josta haaveili opiskellessaan hyvinvointiteknologian insinööriksi.

– Itse asiassa pidän tästä todella paljon. Saan olla tekemisissä sekä teknologian että ihmisten kanssa, Järvinen sanoo.

Oululainen Medanets Oy on ollut Järvisen työpaikka kohta kaksi vuotta. Yritys kehittää älykkäitä, langattomia ja potilaan hoidon laatua parantavia tiedonhallintaratkaisuja terveydenhuoltoon.

Niiden avulla potilastiedot voi kirjata mobiilisti suoraan tietojärjestelmiin. Tuplakirjaamiseen käytettävä aika olisi pois varsinaisesta hoitotyöstä.

Järvinen vastaa asiakkaan päässä järjestelmän käyttöönotosta ja käyttäjien perehdytyksestä.

– Jokaisessa paikassa täytyy huolehtia siitä, että järjestelmä keskustelee saumattomasti asiakkaan potilastietojärjestelmän kanssa. Perehdytykseen ja opastukseen käytämme niin paljon aikaa kuin kukin käyttäjä tarvitsee, Järvinen sanoo.

Medanets on ehdolla Vuoden Terveysinnovaatio -palkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan Health Awards & Foresight Forum 2017 -tapahtumassa Helsingissä 27. tammikuuta.

Arvioinnissa huomioidaan etenkin innovaation vaikutusmahdollisuuksia tavallisen kansalaisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Simppeli, mutta vaikea toteuttaa

Terveydenhoitopuolen innovaatioiden kehittämisessä alan erityispiirteet sanelevat paljon. Terveystietojen tapauksessa mobiilijärjestelmän luotettavuuden ja tietoturvan on oltava hyvällä tasolla.

– Sinällään idea on yksinkertainen, mutta tällaisen ratkaisun saattaminen käytäntöön ei sitten olekaan aivan simppeliä, Medanetsin toimitusjohtaja Juha-Matti Ranta sanoo.

Hän tietää, että monet muutkin yritykset yrittävät keksiä ratkaisuja samoihin kysymyksiin.

Suomessa Medanetsin ratkaisu on käytössä 18 sairaalassa ja parilla kymmenellä terveysasemalla.

– Ajatusmalli toiminnan tehostamisesta langattoman kirjaamisen avulla on lyönyt läpi etenkin erikoissairaanhoidossa, Ranta kertoo.

Vuosikymmenen toiminut Medanets pyrkii saamaan jalansijaa muiden Pohjoismaiden ja Britannian markkinoilta. Noin 400 000 euron vientihankkeen rahoituksesta puolet tulee Euroopan aluekehitysrahastolta.

Joulun alla Järvinen oli asentamassa Medanetsin järjestelmää suuren ruotsalaisen sairaalan servereille. Siellä ratkaisu on menossa testikäyttöön. Ulkomaankeikat kiinnostavat Järvistä jatkossakin.

Terveysteknologia vetää

Medanetsin järjestelmä toimii muun muassa Tiedon Effican ja CGI:n Uranus-potilastietojärjestelmän kanssa. Integrointi maailman mittakaavassa suuriin järjestelmiin kuten Cernerin, Epicin tai Intersystemsin järjestelmiin avaisi huikeita kasvumahdollisuuksia.

– Yhteistyö tälläkin saralla näyttää mahdolliselta, Ranta sanoo.

Insinööriosaamista tarvitaan kasvusuunnassa olevalla terveysteknologian alalla jatkossa enenevissä määrin. Medanetsin kolmas insinööri Petri Huttunen tuli töihin loppuvuodesta. Hän tekee tuotekehitystä Sami Hyppösen kanssa. Kaikkiaan yrityksessä on 11 työntekijää.

Medanetsin ohella Health Awards -kilpailun finaaliin ovat päässeet kotihoitoa innovaatioillaan auttava Evondos ja virtuaalitodellisuutta avohoitokuntoutuksessa hyödyntävä Peili Vision.

Teksti ja kuvat: Sami Korkala