Maarit Luoranen sanoo integraationeuvottelujen etenevän hyvässä hengessä.
Jukka Mussalo pitää pekkasjärjestelmästä.
Insinööri-lehti työelämä

Afryn ja Vahasen kauppa johtaa etujen harmonisointiin

Suunnitteluyhtiö Afry sai ostettua Vahasen vuoden alussa. Nyt ovat käynnissä integraationeuvottelut, joissa organisaatiot hiotaan yhteen.

Afry päätti syksyllä ostaa Vahasen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV hyväksyi kaupan joulukuussa, ja kauppa toteutettiin vuoden alussa. Nyt alkaa integraatiovaihe, jossa neuvotellaan organisaatioiden sulauttamisesta yhteen.

Kauppa koskee isoa joukkoa tekniikan alan osaajia. Vahasella työskentelee noin 500 henkeä, ja Afryn työntekijämäärä kasvoi kaupan myötä noin 2 800:aan. Tarkoitus ei ole irtisanoa ketään, sillä yhtiöt ovat erikoistuneet eri aloihin.

– Afryn ja Vahasen liiketoiminnot täydentävät hyvin toisiaan ja palvelumme tukevat toisiaan, sanoo Vahasen luottamushenkilö Maarit Luoranen.

Afry on keskittynyt kestäviin ja digitaalisiin ratkaisuihin, kun taas Vanhasen osaaminen keskittyy korjausrakentamiseen. Integraatiovaiheessa organisaatiorakenne todennäköisesti muuttuu.

Pekkaset joudutaan sovittamaan

Afryn luottamushenkilö Jukka Mussalo kertoo, että Afrylla on lukuisia paikallisesti sovittuja etuja. Ylemmille toimihenkilöille kertyy pekkasia 110–114 tuntia vuodessa. Kun tekee kahdeksan tunnin työpäivän, saa puoli tuntia pekkasia säästöön päivässä. Kenenkään ei tarvitse tehdä puoli tuntia normaalia pidempää päivää, mutta silloin pekkasia ei kerry.

– Moni pitää tätä vanhanaikaisena järjestelmänä, mutta minä pidän sitä hyvänä. Pekkasia ei ole pakko kerätä, mutta jos kerää, niitä voi käyttää esimerkiksi kesäloman jatkona, Mussalo sanoo.

Käytännössä edun juju on siinä, että ylimääräisestä puolesta tunnista maksetaan yksinkertaista tuntipalkkaa. Näin yrityksessä ei synny harmaata ylityötä.

Vahasen Luoranen pitää kummankin yhtiön työsuhde-etuja niin samankaltaisina, ettei usko niiden yhteensovittamisen tuottavan ongelmia. Hän sanoo Vahasen työntekijöiden suhtautuvan muutoksiin henkilöstökyselyn perusteella myönteisesti.

Työnantaja järjestäytyi

Vahasen työntekijöiden näkökulmasta tapahtuu yksi olennainen muutos. Vahanen oli niin sanottu villi yritys eli ei ollut järjestäytynyt työnantajaliittoon. Nyt Vahanen on osa Afryä järjestäytyneenä Teknologiateollisuus ry:hyn. Ala sai vuoden alussa uuden työehtosopimuksen.

– Vahasella on noudatettu työehtosopimusta tarkkaan ja joistakin asioista on sovittu jopa paremmin kuin työehtosopimuksessa. Emme usko tämän olevan mikään ongelma, Luoranen sanoo.

Integraatiovaihe kestää kolme kuukautta maaliskuun loppuun.

Tehty yrityskauppa tähtää kasvuun etenkin kotimarkkinoilla. Afryllä on kokemusta jo aiemmista fuusioista, kun ÅF ja Pöyry fuusioituivat vuonna 2019.

Teksti: Janne Luotola
Kuva Luorasesta: Tero Julku