Insinööriliiton Uudenmaan piirin syystapahtuma keräsi Bio Rexin tilat Helsingissä lähes täyteen insinöörejä ja tietoalan ammattilaisia sekä heidän ystäviään. Tarjolla oli sekä ajankohtaista ay-kentiltä että stand up -komiikkaa ja oheistapahtumia.
Hyväntekeväisyyteen rahaa keräävän Nenäpäivän lähestyessä osallistujilla oli mahdollisuus otattaa itsestään Super Selfie Insinööriliiton järjestämällä klinikalla. Tärkeätä oli myös kollegojen tapaaminen ja uusiin tutustuminen tarjoilun ohella.
IL Uudenmaan piirin puheenjohtaja Lasse Laurikainen oli tyytyväinen tapahtuman suosioon. Tämä oli kolmas kerta, kun tällaista vapaamuotoista ohjelmaa tarjottiin jäsenille.
Esa Pietilä ja Leena Kuikka olivat tulleet tapahtumaan tapaamaan tuttuja. Pietilä on aiemmin osallistunut liiton järjestämiin koulutuksiin, mutta vapaamuotoiset tapahtumat ovat hänen mielestään myös hyvin tervetulleita.
Samaa mieltä olivat Markku Haverinen ja hänen mukaansa houkuttelema Mirja Kietäväinen. He täyttivät mielellään esillä olleen kyselyn siitä, minkälaista tapahtumatarjoilua piiriltä ja järjestöiltä jatkossa odotetaan.
Eläkeratkaisu puhutti
Ajankohtaisin aihe keskusteluissa on tänä syksynä varmasti ollut eläkeratkaisu. Se on työllistänyt myös järjestöjen johtoa. Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ei ollut tyytyväinen lopputulokseen.
– Eläkeratkaisu ei yksin pidennä työuria eikä pienennä kestävyysvajetta, hän vakuutti.
Työmarkkinajärjestöjen yhdessä sopima työeläkeuudistus nostaa vanhuuseläkkeen alaikärajaa asteittain 65 vuoteen. Nousu tapahtuu vuonna 1955 syntyneistä lähtien kolme kuukautta vuodessa ikäluokkaa kohden.
Tavoite-eläkeikä otetaan käyttöön vuoden 2017 alussa.
Porokari selvitti eläkkeen karttumien muuttumista. Jatkossa aiemmat karttumat korvataan yhdellä 1,5 prosentin karttumalla, joka koskee kaikkia 17-70-vuotiaita. Superkarttuma 4,5 prosenttia 63-67-vuotiailta poistuu.
Osittainen varhennettu vanhuuseläke korvaa entisen osa-aikaeläkkeen. Pitkän työuran raskaassa työssä tehneille tulee mahdollisuus työuraeläkkeeseen 63–vuotiaana.
Uudistusratkaisun mukaan eläkkeet laskevat, jos työurat eivät nouse.
Porokarin mukaan nähtäväksi jää, miten ratkaisun tarjoama keppi toimii, kun tänäkin vuonna on yli 100 000 ihmistä ollut irtisanomiseen tähtäävien yt-neuvottelujen piirissä.
– Kun saat kenkää 55-vuotiaana ja töitä ei ole tarjolla, on vaikea puhua työurien pidentämisestä, hän sanoi.
Porokarin mukaan yrityksillä on nyt näytön paikka muun muassa työllisyyden kehittymisessä. Yritysten investointitaso on eräiden laskelmien mukaan sama kuin 1980-luvulla. Yritykset maksavat kyllä mielellään osinkoja, vaikka ajat ovat vaikeat.
Yli 400 000 työtöntä odottaa uusia työmahdollisuuksia pidentääkseen työuriansa.
Teksti ja kuvat: Ilona Mäenpää, Insinööriliitto