Salon mielestä tavoitteet työurien pidentämisestä etenkin fyysisesti vaativimmissa työtehtävissä voidaan unohtaa, jos tilanne ei muutu.
– Meillä on paljon työtehtäviä, joissa eläkeikä on jo nyt karannut heikkenevän kunnon takia tavoittamattomiin. Niissä ei tulevina vuosikymmeninä enää yli 50-vuotiaita nähdä, jos ihmisten kestävyyskunnon heikkeneminen jatkuu, Salo sanoo.
Esimerkiksi varusmiesten kestävyyskunto on heikentynyt 1970-luvun lopulta alkaen rajusti. Varusmiesten tulokset ovat olleet pohjana ennustemalleille suomalaisten nuorten miesten tulevien vuosikymmenien kestävyyskunnolle.
– Ennustemallien perusteella meillä tulee olemaan kova työ pitää työikäiset ihmiset toimintakykyisinä fyysisissä työtehtävissä eläkeikään saakka. Asiantuntijatyössä on omat työkykyyn ja työssäjaksamiseen liittyvät haasteensa, joten suomalaisten työurat eivät tule pitenemään vain sormia napsauttamalla, Salo sanoo.
Hänen mielestään suomalaisten kestävyyskunnon ja samalla fyysisen työkyvyn parantamista ei voi sälyttää pelkästään koulun tai vaikka armeijan vastuulle: Yhteiskunnassa on ymmärrettävä ongelman vakavuus ja seuraukset sekä tarvittavien toimenpiteiden laaja-alaisuus.
– Terveys ja toimintakyky ovat elämänmittaisia projekteja. Myös työelämän pitää kannustaa liikunnan ja omassa kunnostaan huolehtimisen pariin. Työnantajien tulisi palkita kunnostaan aktiivisesti huolehtivia jollakin tavoin, esimerkiksi sallimalla työajan käyttämistä liikuntaan. Tästä on olemassa yrityksissä hyviä esimerkkejä.
Salon mukaan puheet jaksamisesta ja työhyvinvoinnista ovat hataralla pohjalla, jos asiaa ei oteta vakavasti. Suunnan muuttaminen vaatii yhteistyötä eri osapuolten kanssa. Myös hyöty on yhteinen: ihmisten fyysisen ja henkisen toimintakyvyn parantuminen vähentää julkisia menoja.
– Pitää muistaa, että ihmisten heikentyvä fyysinen kunto lisää resurssien tarvetta muun muassa terveydenhuollossa, jonka kantokyky on jo nyt koetuksella muun muassa väestön ikääntymisen takia, Salo sanoo.
Salo on viikonloppuna Porvoossa vieraana suunnistuksen suurtapahtumassa Jukolan viestissä. Insinööriliitolla on Suomen Suunnistusliiton kanssa vuoden 2025 loppuun kestävä yhteistyösopimus.
– Suunnistus on oivallinen laji pitää yllä ja parantaa kestävyyskuntoa ja sitä voi harrastaa lapsesta ikäihmiseen saakka. Insinööriliiton jäsenistä iso joukko on aktiivisia suunnistajia, Salo kertoo.