Nopeasti kasvava Process Genius haalii opiskelijakaupungissa osaajia suoraan koulun penkiltä, ja vanhat työntekijät päivittävät osaamistaan.
Kun Tuomas Kuittinen aloitti viime vuoden huhtikuussa harjoittelijana joensuulaisella Process Geniuksella, töissä oli parikymmentä henkeä. Syyskuusta lähtien järjestelmäasiantuntijana työskentelevällä Kuittisella on nyt jo 35 kollegaa.
– Meillä on hyvä porukka. Kaikki tuntevat toisensa hyvin, Kuittinen kehuu.
Kuittinen valmistuu tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi keväällä Karelia-ammattikorkeakoulusta. Vuonna 2012 perustettu ohjelmistoyhtiö valikoitui harjoittelupaikaksi sattumalta.
– Minun piti mennä isompaan firmaan töihin, mutta kaveri pyysi tänne hoitamaan it-ylläpitoa. Se oli oikea valinta, en olisi muuten jäänyt tänne, Kuittinen sanoo.
Järjestelmäasiantuntijan tehtäviin kuuluu yhtiön sisäisen it:n ylläpito ja kehittäminen. Asiakkaiden kanssa hän suunnittelee Process Geniuksen palveluiden toteuttamista asiakkaiden palvelimilla. Kuittisen mielestä parasta pienessä yhtiössä on vapaus päättää teknisistä ratkaisuista.
Harrastuksesta työhön
Jesse Sivonen suorittaa parhaillaan ylioppilaan ja datanomin kaksoistutkintoa. Hän suoritti viime keväänä työharjoittelun Process Geniuksella ja jäi sen jälkeen töihin koodarina opintojaksojen ulkopuolella.
– Työtehtävä ei siitä muuttunut, mutta vastuuta tuli enemmän, Sivonen kuvailee harjoittelun muuttumista työsuhteeksi.
Sivonen kehittää alustaa, jonka päälle asiakasprojekteja rakennetaan. Hän tekee myös yksittäisiä sovelluksia ja toiminnallisuuksia asiakkaiden käyttöliittymiin.
Työssä tarvitaan osaamista rajapinnoista, tietokannoista, käyttöliittymistä, ohjelmoinnista ja teknologiasta. Taidot kuuluvat datanomin koulutukseen.
– Kun menin kouluun, osasin jo kaiken, mitä siellä käytiin. Olen harrastanut ohjelmointia, tehnyt omia projekteja ja kerryttänyt sitä kautta osaamista, joka riitti työelämään saakka, Sivonen sanoo.
Tuotantolinjat digitalisoituvat
Process Geniuksen tärkein tuote on PG Plant, joka luo tehtaan tuotantolinjoista digitaalisen käyttöliittymän. Sen avulla linjoista ja koneista saa jatkuvasti mitattua tietoa ja koko tehtaan toimintaa voidaan ohjata yhdeltä ruudulta.
Asiakkaina ovat lähinnä teollisuusyritykset, kuten Metso, Snellman ja Stora Enso. Määrä kasvaa ja kansainvälistyy, sillä Process Genius on valittu mukaan Turbopump-kasvuohjelmaan, jonka kautta yhtiö saa käyttöönsä Microsoftin asiakas- ja kumppaniverkoston. Yritys on lähtöisin Joensuusta, ja se on perustanut toimiston Helsinkiin.
Osaajista on Joensuussa niin kova kysyntä, että Process Genius tekee yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa ja tarjoaa niihin harjoittelupaikkoja. Myös jo työelämässä olevat opiskelevat töiden ohella uusia taitoja.
– Meillä on paljon kehittäjiä, jotka ovat vielä koulun penkillä tai hankkivat jatkokoulutusta, Kuittinen kertoo.
Teksti: Janne Luotola, InsinööriliittoKuva: Jussi-Pekka Salorinne